Od danas drugi upisni rok na državnim visokoškolskim ustanovama

Na državnim fakultetima u Srbiji danas počinje drugi upisni rok, a izvestan broj fakulteta i visokih škola, kao i svake godine, uputili su Ministarstvu prosvete i nauke zahteve za proširenja kvota za upis samofinansirajućih studenata.

Među fakultetima i školama koje traže proširenje kvota su Ekonomski fakultet iz Beograda, Fakultet organizacionih nauka, Pedagoški fakultet iz Jagodine, Visoka zdravstvena škola iz Zemuna i Visoka hotelijerska škola, kao i Medicinski fakultet sa Prištinskog univerziteta.

O tim zahtevima će se, kako kažu u Ministarstvu prosvete i nauke, odlučivati u septembru

– Praksa je uvek bila da se u skladu s određenim kriterijumima donosi odluka nakon što se detaljno prouče rezultati upisa iz prvog konkursnog roka. Ono što je vrlo važno je da se moramo držati broja studenata za upis koji je odobren visokoškolskim ustanovama kroz proceduru akreditacije i koji se nalazi u dozvoli za rad – kažu u Ministarstvu prosvete za „Blic”.

Neda Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, kaže da Ekonomski fakultet nije dao konkretan broj mesta za povećanje.

– S druge strane, FON je tražio da se broj samofinansirajućih studenata poveća za 30, dok je Učiteljski fakultet tražio povećanje za ukupno 40 mesta, odnosno po 20 na smerovima za obrazovanje učitelja i 20 za vaspitače u predškolskim ustanovama – kaže Bokan za „Blic”.

Na beogradskim državnim fakultetima u drugom upisnom roku mesta ima za još 864 brucoša. Slobodnih mesta najviše je na Poljoprivrednom fakultetu, koji može da upiše još 176 brucoša. Mesta ima i na Mašinskom, Rudarsko-geološkom, Tehnološko-metalurškom fakultetu, Pravoslavno-bogoslovskom, Šumarskom, ali i Filološkom fakultetu.

BLIC