На финалном традиционалном студентском такмичењу у беседништву, одржаном на Правном факултету, за свеукупног победника у вештини говора проглашена је студент прве године Правног факултета Марија Глигоревић.

Besednistvo.jpg

На Правном факултету одржано је финално традиционално студентско такмичење у беседништву, коме су присуствовали председник Народне скупштине Небојша Стефановић, више министара, председници судова, професори и бројни студенти.

За свеукупног победника у вештини говора проглашена је Марија Глигоревић, студент прве године Правног факултета, која је била најбоља и у категорији беседе на задату теми.

Прва награда публике припала је Александру Марковићу студенту четврте године, најбољи у говорењу на слободну тему био је Радован Перовић, студент треће године, прва награда у импровизацији припала је студенту четврте године Александру Антонићу, док је награду „Млади Европљанин“ добио Милан Ђокић, студент друге године Правног факултета.

На отварању такмичења, организованог у оквиру Светосавских дана, председник српског парламента је поручио младима да ће у њиховим рукама једног дана бити правосуђе Србије, и да воде рачуна о томе, али и о образу ове земље.

„Србија мора много да ради да би променила свој имиџ“, рекао је Стефановић на скупу којем је присуствовао и министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Стефановић је истакао да овај факултет може да да неке од најбољих људи које Србија има, а министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић поручио је студентима да се такмиче јер онај ко победи може једног дана да постане министар, алудирајући на свог колегу Селаковића, који је пре неколико година и сам био победник овог такмичења.

У такмичењу је учествовало 12 финалиста, у три категорије – слободна тема (такмичари сами бирају тему о којој говоре) задата тема („Моћ без правде и правда без моћи највеће су несреће“ и „Није важно шта сте до сада постигли него оно чему стремите“) и импровизација (где беседници добијају тему један сат пре наступа).

Организатори скупа су Правни факултет и Институтио ораториа, уз помоћ адвокатских комора, адвокатских канцеларија, Скупштине града Београда, „Телекома Србија“ и других спонзора, који су допринели да чувени амфитеатер „Др Радомир Лукић“ буде тесан за све који су желели да осете моћ речи најбољих говорника.

Takmicenje besednistvu.jpg

У жирију су били ректорка Универзитета уметности у Београду Љиљана Мркић Поповић, драмски уметник Бранислав Лечић, књижевник Ратомир Рале Дамјановић, предавач реторике на Правном факултету Скопског универзитета Даниела Блажевска и декан Правног факултета Сима Аврамовић.

Такмичење је, као и ранијих година, духовито водио др Војислав Станимировић, доцент Правног факултета, а у програму је учествовао Хор „Лазарице“

РТС