Naš student među najboljima u SAD

NIŠ – Nišlija Đorđe Radičević (22) diplomirao je fiziku sa najvišom ocenom na prestižnom američkom univerzitetu Prinston, drugom po rangu u SAD. Ovaj mladić, koji je završio nišku gimnaziju „Svetozar Marković“ sada se sprema za doktorske studije na Stenfordu, jednom od pet najboljih američkih univerziteta.

Voleo bi da se vrati u Srbiju kad završi studije: Đorđe Radičević

Radičeviću je stigla stipendija američke Nacionalne fondacije za nauku koja će pokriti tri godine doktorskih studija na Stenfordu. – Za fiziku sam se interesovao još u osnovnoj školi i još tada sam znao čime ću se baviti. U gimnaziji sam išao na razna takičenja, ali najveći uspeh iz tog perioda je srebrna medalja na Olimpijadi fizičara u Singapuru. Tada sam shvatio da bi bilo lepo da odem na studije van zemlje, što sam kasnije i učinio. Prinston pruža onome ko želi da uči ono najbolje, ukoliko si dobar student i vredan, onda dobijaš stipendiju i rasteretiš i sebe i porodicu – objašnjava Đorđe.

Za četiri godine studiranja u Americi ima samo reči hvale i kaže da je morao da se navikne na potpuno drugačiji način života.

– Prinston je malo mesto blizu Njujorka. Svi koji dođu da studiraju sve što im je potrebno imaju u okviru univerziteta. Studenti sami biraju predmete koji ih interesuju i svako uzima po pet predmeta za semestar. Ocenjivanje je krajnje jednostavno, dobijamo ocene na osnovu seminarskih radova, domaćih zadataka i pismenog ispita. Iz većine predmeta imamo nedeljni domaći za koji je potrebno po 15 sati učenja – kaže mladi Nišlija i navodi da je spreman za doktorske studije na Stenfordu i da se nada da će trajati četiri ili pet godina.

– Voleo bih da se posle doktorskih studija u Americi vratim u svoju zemlju i da radim posao u struci, ali ko zna šta će biti. Ukoliko za pet godina odlučim da se vratim u Srbiju, mogao bih da radim kao istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu ili kao profesor na Fizičkom fakultetu – kaže Đorđe Radičević

Nagrade

Đorđe je na takmičenjima u Srbiji osvojio mnogo nagrada, a na međunarodnim srebro 2006. u Singapuru i zlato 2007. u Iranu, i 2007. prvo mesto na međunarodnom takmičenju naučnih radova srednjoškolaca “First Step to Nobel Prize in Physics” koje organizuje Poljska akademija nauka.

BLIC