БЕОГРАД – Екипа од пет младих и талентованих физичара који су постигли најбоље резултате на управо окончаној Српској физичкој олимпијади представљаће Србију на Међународној физичкој олимпијади, која ће бити одржана у јулу у Естонији.

Тамара Шумарац, Милан Корњача, Душан Шобот, Милан Крстајић и Јован Блануша су средњошколци који ће се потрудити да наставе традицију добрих резултата наших физичара на међународним такмичарима, а ако неко од њих буде онемогућен да путује у Естонију, замениће га Илија Бурић или Лука Бојовић, који су освојили шесто и седмо место.

Као у свету

Ученица четвртог разреда Математичке гимназије Тамара Шумарац, првопласирана на СФО, објашњава да се ове године то такмичење први пут спроводило из два дела, експерименталног и теоријског.

– Добро је што су експерименти које смо спроводили првог дана направљени по угледу на оне који се спроводе на међународним Олимпијадама, па већ сад знамо шта нас тамо чека – каже Тамара и истиче да су она и остали такмичари имали седмодневне припреме, током којих су им савете давали бивши олимпијци

Мада се олимпијаде физичара организују за ученике четвртог разреда, на њима могу да учествују и млађи, а један од таквих био је и Лука Бојовић, ученик другог разреда, који је освојио седмо место.

– Одувек сам волео природне науке, ваљда зато што су ме родитељи усмеравали у том правцу. Још сам млад да бих знао чиме ћу се бавити, али ме тренутно највише привлаче физика и нарочито астрофизика – каже Лука.

Злато и девет бронзи

Председник Друштва физичара Србије Иван Дојчиновић наводи да се у последње три године, од 15 српских такмичара на међународним Олимпијадама, чак 14 вратило са неком од медаља.

– Имали смо једну златну, четири сребрне и девет бронзаних, што је врло леп успех… Иначе, такмичења физичара имају дугу и лепу традицију у Србији. Ове године одржано је педесето републичко такмичење, у Сенти, крајем априла, које је представљало квалификације за СФО, која се одржава шести пут, и то по узору на међународна такмичења – каже Дојчиновић и истиче да од овогодишњих представника очекује не само да наставе традицију, већ и да премаше успехе својих претходника.

Проблем финансије

– Путовања младих талената на међународна такмичења стално прате финансијски проблеми. Прошле године је било густо јер је Министарство просвете дало мало новца, па смо морали да тражимо помоћ са стране. Ове године, Олимпијада је, срећом, у Естонији, па пут није превише скуп, а и из Министарства су најавили знатно већи износ – каже Иван Дојчиновић, председник Друштва физичара Србије.

Ф. Роговић