Формула српских студената

За заједнички пројекат изградње тркачког болида формуле, студенти медицине и машинства освојили друго место у Силверстону у Великој Британији. На основу тог модела, моћи ће да пројектују нове и савршеније верзије.

Ретко се на заједничком послу нађу студенти медицине и машинства. Ове академце спојила је изградња болида, за чију су кострукцију освојили друго место у Силверстону у Великој Британији.

У научноистраживачком центру студената Београдског универзитета медицинари и машинци покренули су заједнички пројекат.

„Оформили смо тим студената који ће се бавити конструисањем односно изградњом болида формуле тако да смо са тог техничког аспекта одрадили добру праксу“, каже докторанд медицине Кристина Давидовић.

Студент машинства и вођа тима „Друмска стрела“ Ранко Стојановић истиче да је циљ удружења је да се сви пројекти у техничком погледу спроведу и да се докаже да се у Србији могу направити неке ствари за које се мисли да се не могу урадити.

„По том узору оформили смо први српски ‘Формула студент тим’, и отворили врата такмичења односно увели саму Србију на такмичења ‘Формула студент 2’, након 30 година од њеног оснивања“, напомиње Стојановић.

Ранко жели да се бави машинством у комбинацији са менаџментом. Према његовим речима, изградња новог болида је у току, сам концепт се усавршава, и нови аутомобил биће готов за следеће такмичење које је у јулу идуће године у Силверстону.

На основу тог модела, генерације ће моћи да пројектују нове и израђују савршеније верзије. После Британаца, болид су могли да га виде и Италијани. Нашој публици, биће представљен крајем месеца на дан Машинског факултета Београдског универзитета.

РТС