НПС усвојио измене 19 предмета, програм за српски језик и књижевност на доради

Усвојене измене важиће за генерацију која је ове године уписала гимназију

Национални просветни савет усвојио је на јучерашњој седници иновиране програме за 19 од 20 предмета у гимназијама, а за српски језик и књижевност биће усаглашени ставови до краја недеље и предлог стављен на гласање на следећој седници савета. Измене су орочене на две школске године – 2011/2012 и 2012/2013.

Како је новинарима након седнице објаснила Весна Фила, помоћник министра просвете и науке, програми који нису мењани 20 година, очишћени су архаичних садржаја који се и иначе не примењују у школама, попут српскохрватског језика или југословенске књижевности, шест република и слично. Принцип за све предмете је био да нема убацивања нових садржаја, јер би то захтевало и нове уџбенике.

– Усвојене измене важиће за генерацију која је ове године уписала гимназију, као и за оне који ће је уписати идуће године, до краја њиховог школовања, јер по закону ученик мора да заврши школовање по оном програму по којем је започео. То наравно не значи да неће бити иновација, раде се стандарди, до краја године ће бити усвојен закон о средњој школи и тада ћемо тачно знати каква нам је средња школа потребна – рекла је Фила. Биће разговора и на тему увођења трећег страног језика у први разред средње школе, што ће зависити од финансијских и кадровских могућности.

Чланови савета су прихватили измене већине предмета без већих примедаба, једино се расправа повела код наставе српског језика и књижевности, будући да се НПС није сложио са предлогом Завода за унапређивање васпитања и образовања који је на изменама радио од априла ове године. На крају је закључено да је неопходно још неколико дана да се усагласе мишљења стручњака око тога шта ће тачно бити изостављено из програма.

Конференција гимназија Србије је остала при ставу да је против ових, како је рекао Миодраг Сокић, козметичких промена, уз протест што њихово писмо није прочитано на седници савета.

У октобру ће на дневном реду бити програми и за остале средње школе у Србији, после чега ће Министарство просвете и науке послати обавештење школама.

 

С. Гуцијан