Иако је чланом 32 важећег ПКУ за запослене у основном школама, средњим школама и домовима ученика предвиђено да се исплата плата реализује у два дела: до 5. у наредном месецу и до 20. у наредном месецу, просветни радници годинама уназад навикнути су да новца на рачунима нема пре 6. односно пре 21. у месецу.

Неко ко није годинама усавршавао вештину преживљавања са просветарском платом могао би помислити како је непримерено и недостојно приговарати за један дан кашњења у земљи у којој већина становништва живи попут јунака Змајеве песме:

,,Ако имаш, једе сено,

зоб и сламу,

Ако немаш, он не иште,

Не треба му.”

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ међутим не жели да верује да је наш министар (од лат. minister – слуга!) одлучио да без икаквог утемељења – законског или логичког, стави у неравноправни положај запослене у основним и средњим школама у односу на запослене у вишем и високом школству у тренутку када се кашњење плате тумачи првенствено симболички! Желимо да верујемо да је дошло до неспоразума у трансферу средстава Министарства финансија а на основу достављених података од стране Министарства просвете науке и технолошког развоја.

Сигурни смо да право на достојанствено обележавање Божића није резервисано само за област образовања у којем је запослен и сам министар, и да слуга наш није имао на уму хришћански циљ да нас уједини у невољи, јер, како би рекао велики Душан Радовић: ,,Добра је свака мука која нас повезује, и лоше је свако добро које нас раздваја!”

Због свега наведеног ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ очекује од министра Ж. Обрадовића лично ангажовање на оставривању права запослених у основним, средњим школама и домовима ученика на Новогодишњу награду и тим делом потврди наше уверење.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ