U većini škola teško obezbediti mesto za produženi boravak dece. Zahtev da se program organizuje i za treći i četvrti razre

KADA odzvoni za kraj poslednjeg časa, učenici prvog i drugog razreda mogu da ostanu u produženom boravku, dok za njihove drugare iz trećeg i četvrtog razreda ne postoji ovakva mogućnost. Međutim, celodnevni boravak finansira se iz prosvetnog budžeta i u njemu nema novca za uključivanje starijih đaka.

Mira Ilić, predsednik Saveza učitelja, smatra da bi bilo dobro kada bi sva deca u nižim razredima, kao što je nekada bilo, mogla da ostanu u školi i posle nastave.

– Roditelji rade po ceo dan i mnogo je bolje da je dete pod nadzorom učitelja, nego da je na ulici – kaže Mira Ilić. – S druge strane, i za učitelje bi bilo dragoceno da dobiju ovakav dodatni angažman u vreme tehnoloških viškova.

Interesovanje roditelja je ogromno, a mesta u produženom boravku nema ni za sve učenike mlađih razreda. Zato se u pojedinim školama prave liste prioriteta.

RUČAK OD 150 DO 200 DINARA

SAVET roditelja odlučuje ko će „hraniti“ decu dok su u produženom boravku. Firme na tender šalju jelovnike i cene, a onda savet roditelja odluči šta je najbolje. Cena ručka je, u proseku, od 150 do 200 dinara dnevno.

– Ove godine imamo 132 prvaka, a stotinu ih se prijavilo za boravak. Nažalost, moći ćemo da primimo najviše 80, pa moramo da pravimo rang-listu – navodi Goran Vilotijević, direktor beogradske OŠ „Banović Strahinja“.

U ovoj i još dve beogradske škole pokrenut je pilot projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvete i „Ingliš bukom“.

– Đaci urade domaći, ručaju, ali svakog dana imaju i časove engleskog – objašnjava Vilotijević. – Roditelji ovaj boravak plaćaju 2.500 dinara mesečno, plus troškove ishrane.

Da je velika gužva za produžen boravak pokazuju i iskustvo iz OŠ „Skadarlija“.

– Iako ne možemo da organizujemo boravak za učenike trećeg i četvrtog razreda, deca koju stvarno nema ko da čuva mogu besplatno da ostanu u grupama sa učenicima drugog razreda – kaže direktor Anđelko Kunarac.

„Večernje novovosti“