U školama je sve više akcija u kojima đaci prikupljaju novac, polovnu garderobu, školski pribor za najugroženije porodice i obolele vršnjake

Učenici Osnovne škole „Veljko Dugošević” sa beogradske Zvezdare prikupili su 184.640 dinara za pomoć maloj Tijani Ognjanović. Đaci sedmog razreda Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko” zajedno sa nastavnicom građanskog vaspitanja Draganom Gajić posetili su decu na Odeljenju pedijatrije prokupačke Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić” i poklonili im igračke.

Gimnazijalci u Ćupriji su prikupili više od 50.000 dinara za njihovu sugrađanku Taru Milovanović, koja ima samo pet i po godina i boluje od celebralne paralize.

Ovo su samo neki primeri humanosti naših đaka i studenta koji bez mnogo medijske pompe, prikupljaju pomoć i šalju tamo gde je ona najpotrebnija. Da li smo mi kao društvo postali humaniji ili je ta pomoć u vreme društvenih mreža vidljivija nego ranije i koliko se humanosti đaci uče u školi?

Danica Murganić, sekretar Crvenog krsta u Rakovici, kaže da su škole osnovni saradnik u njihovim aktivnostima i da se trude da probude svest kod đaka da treba da se pomogne i kako da se pomogne.

– Kada pravimo listu najugroženijih, najbolji izbor informacija su naši saradnici u školama, učitelji i nastavnici, tako da se pomoć šalje gde je najpotrebnija – kaže Murganić.

Ona ističe da se deca od malih nogu uče da se ne ogluše o pozive za pomoć i da jednog dana budu društveno odgovorni građani.

– Đaci prikupljaju polovnu garderobu, neki donose sa roditeljima direktno kod nas, neki organizovano preko škola, a u septembru sve škole prikupljaju školski pribor, a mi raspoređujemo gde je najpotrebniji – kaže Murganić i dodaje da je slična situacija u manje-više svim opštinskim organizacijama Crvenog krsta.

Deca se tako od najranijeg uzrasta uče dobrovoljnom davalaštvu krivi, svake godine se organizuje i Trka za srećnije detinjstvo u kojoj učestvuju svi osnovci, a novac ide deci iz najsiromašnijih porodica… Za ove tri godine, više od 1.000 učenika je prošlo kroz program „Promocija humanih vrednosti”, akcije koja je postala zaštitni znak CKS-a, kaže sagovornica. Kako je iskustvo pokazalo, obično đaci koji prođu kroz ovaj program, potom se uključuju i u druge aktivnosti.

– Pored redovnog gradiva, naše đake učimo i humanosti i razvijamo osećaj da je važno pomagati drugima. Novembra prošle godine prikupili smo novac i za Dečju bolnici u Novom Sadu kupili inhalator za mališane obolele od astme. U gradu ima 35 škola i kada bi svaka organizovala humanitarnu akciju, novac bi se brzo prikupio – smatra Petar Narančić, direktor novosadske Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”.

Poslednja u nizu akcija đaka ove škole bila je prikupljanje novca za lečenje četvorogodišnje Teodore Škrivanj i Stojana Kolarova (24), bivšem đaku ove škole, kojem je hitno potrebna operacija u Francuskoj. Za samo četiri dana, prikupljeno je više od 2.000 evra. Svako od 1.450 dečaka i devojčica je priložio po jedan evro. Njihov primer, na humanitarnom koncertu u školskom dvorištu, sledili su i nastavnici, roditelji i komšije iz susednih zgrada.

Po rečima državnog sekretara za omladinu Nenada Borovčanina, istraživanja pokazuju da je dve trećine mladih u Srbiji spremno da volontira ukoliko bi im se prilika pružila. Zato je Ministarstvo omladine i sporta početkom 2010. godine pokrenulo program „Mladi su zakon” i od tada finansiralo više od 400 omladinskih volonterskih projekata koje su realizovali mladi.

– Svake godine se sve veći broj volonterskih grupa prijavljuje na naše konkurse što govori da su mladi sve više motivisani da se uključe u takve aktivnosti, a sve više se primećuje i doprinos sugrađana, škola, medija, privatnog sektora… – kaže Borovčanin i dodaje da su sve ove akacije promovisale solidarnost, humanost, toleranciju, razumevanje, podsticale međugeneracijsku saradnju i pokazale koliko je malo sredstava potrebno da se reše problemi sa kojima se zajednica suočava.

Jedna od tih akcija je i pobednički projekat za 2012. godinu „Humanost na delu”, neformalne omladinske grupe „Lučani u srcu”. Mladi iz ovog kraja, uglavnom srednjoškolci, organizovali su veliki humanitarni spektakl, a prikupljena sredstva poklonili devojčici oboleloj od dijabetesa.

– Nije bilo lako izgurati celu priču, na početku su nas sugrađani gledali sa nevericom, međutim kako je vreme odmicalo sve više ljudi je prepoznalo naš pozitivan duh i pridružilo nam se – pričaju Tamara Ivezić i Milan Mijailović. Kako objašnjavaju, ovom akcijom su pokrenuli lavinu, dali mladima elan da se organizuju i urade nešto za sebe i ljude oko sebe.

Sandra Gucijan