U šest gradova Pomoravskog okruga 881 osoba nema ni dana škole

druga sansa, skole, odrasli, obrazovanje,

JAGODINA – U tri osnovne škole u Paraćinu, Svilajncu i Belušiću kod Rekovca ukupno 214 odraslih će od ponedeljka, 1. oktobra, pohađati nastavu u okviru projekta „Druga šansa“.

Reč je o projektu besplatnog osnovnog obrazovanja za odrasle osobe starije od 15 godina i namenjen je osobama koje nisu završile osnovnu školu, bilo da su školovanje prekinuli ili da nikada nisu išli u školu.

Projekat se realizuje u više od 70 osnovnih škola širom Srbije, a procenjuje se da će biti oko 4.000 polaznika. Nastava se realizuje kroz tri ciklusa od kojih svaki traje jednu školsku godinu. Polaznici se upisuju direktno u određene cikluse u zavisnosti od toga koliko su prethodno razreda završili.

Prema rečima načelnika Školske uprave u Jagodini Živote Starčevića, u tri škole u Pomoravskom okrugu, u prvom ciklusu od prvog do četvrtog razreda ima 70 polaznika, u drugom ciklusu od petog do šestog – 74 i u trećem, od sedmog do osmog razreda, 70 polaznika.

„U osnovnim školama ‘Radoje Domanović’ iz Paraćina, ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Svilajnca i ‘Dušan Popović’ iz Belušića nastavu će sprovoditi 47 nastavnika, andragoških asistenata i drugih članova školskog tima koji su prošli obuku za rad sa odraslima. Reč je uglavnom o nastavnicima kojima nedostaje norma“, objasnio je Starčević.

Škole su polaznike okupile u saradnji sa lokalnim samoupravama, Centrom za socijalni rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje koji imaju spiskove osoba bez završene osnovne škole.Polaznici su, kaže Starčević, različitih starosnih struktura, a nastava se organizuje uglavnom u večernjim terminima.

Po završetku programa polaznici dobijaju diplomu o završenom osnovnom obrazovanju i sertifikat o stručnoj obuci koje se obavljaju u srednjim stručnim školama.

Cilj projekta je smanjenje broja nepismenih i povećanje zapošljavanja. Procenjuje se da u Srbiji ima 1,35 miliona stanovnika bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

Projekat finansira Evropska unija sa četiri miliona evra bespovratne pomoći, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropska asocijacija za obrazovanje odraslih (EAEA).

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, u šest gradova Pomoravskog okruga je 881 osoba bez ijednog razreda škole, a od toga u Jagodini 649. Nepotpunu osnovnu školu ima 2.277 osoba u Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu, od ukupno 28.849 nezaposlenih u Pomoravskom okrugu koliko ih je na evidenciji.

КURIR