AGENCIJA BETA

sva 4

( A OVAKO SU NEKADA SEDELI ZAJEDNO…)

BEOGRAD – Sindikat radnika u prosveti, na zahtev svog članstva, povukao je potpis sa protokola postignutog sa Vladom Srbije i doneo odluku da nastavi sa štrajkom u školama skraćenjem časova na 30 minuta.

Time je ovaj sindikat treća, od ukupno četiri sindikalne organizacije koje su odlučile da nastave sa štrajkom i odbiju protokol koji je vlada prosvetarima ponudila u petak.

„Morali smo da donesemo takvu odluku jer je naše članstvo bilo nezadovoljno postignutim dogovorom“, kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Sindikat obrazovanja Srbije, koji je trenutno jedini potpisnik dogovora sa vladom, zvaničnu odluku o tome da li će prekinuti ili nastaviti štrajk treba da donese sutra.

„Neke škole su prekinule štrajk u iščekivanju sutrašnje zvanične odluke“, kazao je Pavlović.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije nastavio je štrajk, pa su u oko 350 škola članica ovog sindikata časovi skraćeni na 30 minuta, a oko 40 škola štrajkuje potpunom obustavom nastave.

I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da nastavi štrajk, potvrdio je predstavnik tog sindikata Miodrag Skrobonja On je najavio i da će prosvetni radnici danas protestovati u podne na centralnom novosadskom trgu, a u 19 sati skup prosvetara će biti održan i u kruševačkih sali doma sindikata.

Predstavnici sindikata najavili su da će se danas pojaviti na ranije zakazanom ročištu u Agenciji za mirno rešavanje sporova i da očekuju i predstavnike Ministarstva prosvete.

Nakon pregovora vlade i sindikata u petak saopšteno je da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Predviđeno je da vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine.