Član školskog odbora koji je glasao za smenu direktorice posvađao DS i SVM, koji je zbog toga prekinuo sednicu Skupštine grada

Zbog škole u Čantaviru „pao” kvorum u Skupštini Subotice

Subotica – Zbog toga što Bajrama Kovačević, nastavnica srpskog jezika, nije smenjena sa mesta člana Školskog odbora u Osnovnoj školi „Janoš Hunjadi” u naselju Čantavir, odbornici Saveza vojvođanskih Mađara napustili su sednicu Skupštine grada. Zasedanje gradske Skupštine je nakon toga prekinuto jer je „pao” kvorum. Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora SVM-a, za „Politiku” kaže da su otišli sa sednice nezadovoljni odlukom većine.

 

– Bilo je to direktno mešanje Demokratske stranke u rad škole i smatramo da nije u redu da se krše određeni principi. Skupština je uvek gotovo rutinski izglasavala promene u školskim odborima, uvažavajući predloge nastavničkih veća, odnosno samih škola, a jedino ovde je postupljeno drugačije – kaže Maglai.

On podseća da je Bajrama Kovačević, kao predstavnik kolektiva, aprila glasala za smenu direktorice škole Erike Sedlar, i da je nastavničko veće bilo nezadovoljno takvim njenim glasanjem. Inače, tu odluku o smeni direktorice Sedlar poništio je pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje jer nije sprovedena na zakonit način.

Slobodan Čamprag, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, koji je na zasedanju Skupštine izneo stav Veća da se ne prihvati inicijativa nastavničkog veća škole za promenu člana Školskog odbora, kaže da se te promene rade kada postoje formalni ili suštinski razlozi.

– To što član Školskog odbora nije glasao po volji nastavničkog veća nije razlog za smenu. Član školskog odbora glasa po savesti a ne po volji nastavničkog veća – kaže Čamprag.

Inače, gradska služba za obrazovanje imala je do sada više pritužbi na rad direktorice Erike Sedlar u Osnovnoj školi „Janoš Hunjadi” zbog nezakonitog otpuštanja radnika, sankcionisanja učitelja i onemogućavanja normalnog rada Školskog odbora.

Predsednica Školskog odbora Marija Harmat, predložena iz DS, i direktorica Erika Sedlar, naklonjena SVM-u, imaju različite poglede na to kako funkcionišu odnosi između njih i da li ugrožavaju normalan rad škole.

Direktorica Sedlar smatra da Školski odbor otežava rad škole, da predsednica Harmat dolazi sa napisanim zaključcima, da namerno odlaže sednice na kojima se i po sat vremena usvaja dnevni red.

– Marija Harmat ne shvata kako funkcioniše škola, dolazi sa napisanim odlukama, a ako ne zna kako da odluči, onda telefonira ili odlaže sednice. Tako ne može da se radi, jer Školski odbor još uvek nije usvojio naš izveštaj o prošloj školskoj godini – kaže nam Sedlareva koja je treći mandat direktorica škole „Janoš Hunjadi”.

S druge strane, predsednica Školskog odbora Marija Harmat smatra da telo kojim rukovodi radi samo po zakonu.

– Ako tražimo da finansijski plan bude detaljan i precizan, to ne znači da imamo nešto protiv direktorice već da tražimo da se poštuje zakon. Ako nastavničko veće nije zadovoljno našim odlukama, oni imaju pravo da nas pozovu na svoje sednice da ih obrazložimo – zaključuje Harmatova.

A. Isakov