На републичком такмичењу из математике које је у суботу одржано у Гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду дошло је до инцидента, када је ученик другог разреда гимназије незадовољан резултатима теста, затражио од комисије да му покаже грешке у његовом раду.

Уместо теста на увид, комисија је га обасула погрдним рецима и увредама, рекао је за Радио-телевизију Војводине ученик Илија Суботић.

Шеснаестогодишњи Илија Суботић, ученик је другог разреда Гимназије Јован Јовановић Змај и добитник бројних признања на такмичењима из математике и физике на којима учествује од 4. разреда основне школе.

У суботу је дошао на републичко такмичење из математике не слутећи да ће ово такмичење имати другачији исход од уобичајеног, јер је незадовољан објављеним резултатима уложио приговор.

„Прво сам упутио приговор, као што је по правилу, али након два и по сата нико није долазио са одговорима на приговоре, а и чуо сам да Комисија уопште не прегледа неке радове јер се унапред зна да неки појединци морају добити одређени број бодова, кренуо сам горе да видим свој рад, али ме је зауставио професор Балтић рекавши да ја не смем да будем овде горе, да немам шта да тражим, а ту када сам га питао да ми каже ко је прегледао мој рад и да га видим рекао ми је да је то тајна и да нико нема право да то тражи“, каже Суботић.

Због вербалног вређања чланова комисије које се наставило, како је за РТВ рекао Илија Суботић, позвао је и полицију која је дошла у школу и испитала чланове Комисије.

„По нашим правилима је забрањено да се улази горе, а колико сам ја схватио он је звао полицију јер му је прећено, а мени је колега рекао да он то није урадио, мада ја не могу ништа да кажем јер нисам био тамо, једино на чему сам ја инсистирао је да он не сме да буде на том месту“, рекао је Ђорђе Кртинић из Друштва математичара Србије.

Такмичење се одвијало у просторијама Гимназије Јован Јовановић Змај која није учествовала у организији такмичења, рекао је за РТВ директор гимназије Радивој Стојковић.

„Комисија, начин рада, правила и све остало одређује Друштво математичара Србије, а наша школа је била само давалац простора за такмичење“, каже Стојковић.

Како су нам рекли у Министарству просвете ученик има право да на такмичењима добије тест на увид, док у Друштву математичара Србије тврде да према правилима такмичења ученици нису у могућности да виде тестове након завршетка такмичења, нити да контактирају са члановима комисије.

Директор гимназије је навео, да уколико родитељ или ученик затражи, Гимназија Јован Јовановић Змај ће упутити приговор Министарству просвете и Друштву математичара Србије.

РТВ