Напетости око измена Закона о раду не престају.

У складу са ставовима Главног одбора, објављеним на Сајту, УГС НЕЗАВИСНОСТ, у сарадњи са Савезом самосталних синдиката, наставља активности на заштити стечених права запослених, озбиљно угрожених предложеним изменама Закона о раду, као и Закона о стечају и Закона о приватизацији.

 Иако је од састанка предеседника обе репрезентативне синдикалне централе – УГС НЕЗАВИСНОСТ и СССС, са премијером Вучићем, на коме је договорен наставак преговора, уз обавезу Владе, односно за то посебно формираног тима (према нашим сазнањима – министри Селаковић и Љајић) да, на основу додатног образложења и аргумената датих од стране синдиката, припреме за све прихватљиво објашњење ПОТРЕБЕ ДА ОДРЕДБА О МОГУЋНОСТИ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ О ПРОШИРЕНОМ ДЕЈСТУ КОЛЕКТИВНИХ УГОВОРА ОСТАНЕ У НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ, као и о томе да ће се о коначном верзијом Нацрта Закона, пре расправе на Социјално-економском савету Републике, ипак ићи у неку врсту јавне расправе, (што су биле најважније спорне тачке у преговорима), Влада се, званично, до данас није огласила. Незванично, кроз средства јавног информисања, Премијер и Министар рада нас и целокупну домаћу јавност “обавештавају“ да смо се око свега “усагласили“. Истовремено, такве информације наши званичници пласирају и у иностранству приликом својих службених, званичних посета другим земљама.

На жалост, понавља се пракса од раније. Договори се не поштују, јавност се дезинформише, а кампања против репрезентативних синдиката, у којој осим средстава јавног информисања (?!), учествују и неки “синдикати“, се наставља.

Све се то дешавало и у претходних 20-ак дана, односно од завршетка рада трипартитне Радне групе, па до последњег састанка највиших синдикалних представника са Премијером. Најме, након протеста репрезентативних синдиката због самоиницијативног “прекрајања“ на Радној групи усаглашеног текста радне верзије Закона о раду и непоштовања договора да се на седницу Социјално-економског савета иде са алтернативним решењима, УГС НЕЗАВИСНОСТ и СССС су, везано за Закон, организовали низ активности од којих су најважније:

· тематске седнице органа оба синдиката, на којима су усвојени конкретни закључци и договорене активности у наредном периоду;

· обраћање чланству, у циљу њихове мобилизације и припреме за предстојеће активности (Саопштење са ИX седнице Главног одбора УГС НЕЗАВИСНОСТ);

· одржавање конференције за новинаре;

· комуникација и састанци са Премијером и ресорним Министром;

· припрема Округлог стола на тему Закона о раду.

Округли сто на тему: “НОВИ ЗАКОН О РАДУ – РЕФОРМА ИЛИ АНТИРЕФОРМА“, у заједничкој организацији УГС НЕЗАВИСНОСТ и Савеза самосталних синдиката Србије, биће одржан 09. јула ове године у Дому синдиката (Камена сала на ИИ спрату – СССС). Осим Министра рада и руководстава УГС НЕЗАВИСНОСТ и СССС (као и представника свих гранских синдиката), позвани су и: Канцеларија МОР-а у Београду, Привредна комора Србије и нека удружења послодаваца, представници Америчке привредне коморе и Савета страних инвеститора (који се најчешће помињу као основни иницијатори и “кретатори“ преложених измена), као и независни експерти који се баве овом проблематиком.

Ова расправа, или јавна трибина, биће последњи покушај репрезентативних синдиката да “уразуме“ Владу и њене саветнике и, још једном, додатним аргументима потврде оправданост и одрживост својих предлога и ставова везаних за измене Закона о раду, као и других законских решења из тзв. “реформског пакета“ Владе. То би, уколико превлада разум, могао бити и почетак јавне расправе, у којој би стручна и шира јавност, исказала свој став о овом, за запслене посебно важном и значајном законском решењу. Уколико се Влада не одазове овом позиву, не испоштује основне принципе социјалног дијалога и настави самовољно и неаргументовано креирање најважнијег закона из корпуса радног законодавства, репрезентативни синдикати има “резервни план“, који би ово лето могао учинити још врелијим.