Иностранство само за матуранте

Због удаљавања од образовних циљева екскурзија, према препоруци Министарства просвете и науке, на екскурзију у иностранство убудуће могу да иду само матуранти.

На екскурзију у иностранство, према препоруци Министарства просвете и науке, убудуће могу да иду само матуранти, односно ученици завршних разреда средњих школа. За ђаке нижих разреда школе требало би да се организују екскурзије само у Србији.

Иако у Правилнику пише да у иностранство могу да путују само ђаци трећег и четвртог разреда, велики број школа самоиницијативно је на такве екскурзије водио и млађе средњошколце.

Због удаљавања од постављених образовних циљева екскурзија и кризе, ових дана у средње школе широм Србије стиже допис надлежних. Зоран Костић из Министарства просвете каже да се, због комплетне ситуације, препоручује да само завршни разреди могу ићи у иностранство.

„Свима је дозвољено да то обаве у оквиру своје земље, и те како има много тога да се види и у нашој Србији. Немојмо правити екскурзије да бисмо ишли у шопинг“, поручује Костић. Одлуку надлежних поздрављају и професори из Форума београдских гимназија.

„Циљеви екскурзије су потпуно изиграни, већ 20 година се иде у потрошачки туризам. То није својствено школи и ђацима. Ђаци морају екскурзију да схвате и као обавезу, морају много више да науче и да се баве здрављем и спортом. Ту се врти много новца и то мора да се смањи“, поручује Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Ђаци, међутим, различито реагују. Неки сматрају да то није лоша идеја, пошто се много времена проводи у путу у иностранство због чега се много тога и не види. Већина средњошколаца, ипак, тврди да треба више да се види и више да се проведе. Кажу и да су у основној школи ишли само по Србији, па би сада волели да посете друге државе.

И поред тога што екскурзија, уз џепарац, кошта неколико стотина евра, многи родитељи су и ове године, макар и уз позајмицу, радије децу слали у иностранство.

„Одзив је био веома добар, интересовање велико, а и за нас је то било откровење“, каже Милован Тошић из лозничке Гимназије „Вук Караџић“.

После препоруке Министарства да се мала матура слави у школама, школе које су већ изабрале иностарне дестинације за јесење ексурзије мораће да размисле о промени маршруте.

РТВ