BLIC

-vitosevic-f

LEPOSAVIĆ – Inspekcija Ministarstva prosvete obaviće kontrolu na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, kako bi se utvrdilo da li je dekan Dragan Popović prekršio zakon zapošljavajući na fakultetu svoju najbližu rodbinu i kupujući od državnih para čamac za 130.000 evra. Čamac je usidren u Grčkoj, a Popović je i dalje dekan u Leposaviću.

Moramo da znamo na šta se troše državne pare, kaže rektor Zdravko VitoševićBahatost dekana Popovića traje već godinama, a zanimljivo je da se tek sada pokreće istraga da li je na fakultetu u Leposaviću bilo zloupotreba.

 

Popović je godinama u ovoj ustanovi zapošljavao svoju najbližu familiju, a prašina se podigla tek nakon saznanja da je od studentskih školarina kupio čamac sa dva motora za 130.000 evra. Postoje i indicije da je za opremu za fakultetske sale izdvojena velika suma novca.

Slobodan Jauković, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, kaže da se trenutno čeka nalaz prosvetne inspekcije. – Postoje određeni problemi na ovom univerzitetu, a inspekcija Ministarstva prosvete to istražuje – kaže Jauković.

On, međutim, nije mogao da odgovori kakve bi posledice mogao da snosi dekan ukoliko se zaista utvrdi da je bilo kršenja zakona, kako ni na to da li je inspekcija reagovala po konkretnoj prijavi.

– To tek treba da se istraži, ali to će se brzo završiti. Inspekcija obavlja rutinske preglede ciklično i po prijavama, to je sve što sada mogu da kažem – naveo je Jauković.

Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini, kaže da su za rad fakulteta nadležni Savet i Nastavno-naučno veće.

– Nije moje da se mešam u poslove tih stručnih organa. Ipak, na neka dešavanja ne mogu da ostanem gluv. U sastavu našeg univerziteta radi 10 fakulteta. Uočene su nepravilnosti na fakultetu Tehničkih nauka i utvrđeno je da postoji kršenje zakona, pa smo predložili Ministarstvu prosvete da razreši dužnosti dekana ovog fakulteta. Tražio sam i podatke od Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje o tome da me Savet izvesti na šta su trošene pare. Kada dobijemo izveštaj, videćemo da li postoje nepravilnosti, a onda će Ministarstvo prosvete u skladu s tim morati da reaguje. Ta oprema je nabavljena pre tri meseca. Moramo da znamo na šta se troše državne pare – navodi Vitošević.

Na pitanje na osnovu čega je zatražio izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju Fakulteta za sport, on odgovara da je to urađeno na osnovu informacija o velikoj sumi novca koji je utrošen za nabavku opreme.

Ovo nije jedini slučaj da se na Univerzitetu u Prištini dešavaju nepravilnosti. Pre nekoliko godina podigla se prava bura u javnosti oko kupovine diploma. Na Filozofskom fakultetu je od 1999. do kraja 2004. izdato 1.000 falsifikovanih diploma.

popovic_dragan_gf

Dragan Popović predaje na četiri fakulteta

Informacija da je Dragan Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, u Grčkoj kupio gliser vredan 130.000 evra, kao i da je na fakultetu na kojem je dekan zaposlio sina i ćerku, Kruševljane nije previše iznenadila jer im je poznat njegov životni put bez obzira što je svoju karijeru gradio u Nišu, Prištini a poslednjih 12 godina u Leposaviću.

Popović je rođen pre 63 godine u selu Laćisled kod Aleksandrovca, a po završetku Fakulteta za fizičku kulturu u Nišu, u Kruševcu je radio kao profesor fizičkog vaspitanja. Jedan je od osnivača Džudo kluba „Kruševac”, a zbog ljubavi prema ovom sportu više puta je boravio u Japanu. Godinama je pažnju Kruševljana privlačila njegova kuća u naselju Bagdala 3 izgrađena u karakterističnom japanskom stilu. Danas u toj kući stanuje njegova bivša supruga, dok Dragan Popović s drugom suprugom, Grkinjom, živi u ogromnom stanu na uglu Topličine i Ulice Ace Aleksića u Kruševcu. Više od 17 godina Popović je bio profesor na Niškom univerzitetu, a 1991. godine je otišao na Prištinski univerzitet.

Popović predaje na čak četiri fakulteta. Na fakultetu na kojem je dekan predaje psihologiju sa psihologijom sporta, borilačke sportove i metodologiju istraživanja, psihometriju na Filozofskom, metodologiju istraživanja na Učiteljskom, a statistiku na Medicinskom. Na dužnosti dekana Fakulteta za fizičku kulturu je neprekidno od 1998. godine. Upućeni kažu da je na to mesto došao uz pomoć JUL-a, a nekoliko godina kasnije se učlanio u Novu Srbiju Velimira Ilića.