srb indjija os Ispisuju đake iz škole

Roditelji 16 đaka petog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji ostvarili pretnje. Nezadovoljni predloženim merama škole. Učenik U. M. maltretira ostale mališane.

Šesnaest učenika V četiri OŠ „Dušan Jerković“ u Inđiji roditelji su ispisali i upisali u susednu školu „Petar Kočić“, nezadovoljni predloženim merama škole u sprečavanju maltretiranja U. M., đaka sa posebnim potrebama.

Odbijanjem majke da U. M. nastavi školovanje u nekoj od specijalnih ustanova, školi su „vezane ruke“, pa kao rešenje nude angažovanje pedagoškog asistenta, ali majka traži personalnog asistenta, stalnog pratioca dečaka, za šta neko najpre treba da obezbedi novac.

”Nismo zadovoljni ponuđenim rešenjem, čija realizacija je neizvesna i zato decu ispisujemo i upisujemo u drugu školu. Svako odugovlačenje dovodi do zaostajanja u obrazovanju”,obrazlaže postupak roditelja majka Jelena Turkov.

Najpre su roditelji nekoliko dana odbijali da pošalju svih 25 đaka u školu, a zatim su „presavili tabak“ i napisali pismo direktoru škole „Dušan Jerković“.

Traže da se hitno spreči da dve godine stariji U. M. maltertira ceo razred, ili će u protivnom, kako su zapretili, decu ispisati iz škole. Nezadovoljni reakcijom i predloženim merama škole, roditelji sada masovno ispisuju decu. Šesnaest, od 25 đaka je već prešlo u susednu OŠ „Petar Kočić“.

”Razumem roditelje i njihov postupak. Ali, škola se mora pridržavati obrazovnih zakona. Dete do daljeg ostaje u školi da pohađa redovnu nastavu, pošto Zakon o osnovama sistema obrazovanja omogućava svoj deci sa posebnim potrebama da pohađaju redovnu školu, ukoliko to roditelji zahtevaju. Majka ovog đaka odbija njegov premeštaj u neku drugu, specijalnu, školu. Za njega jednog sada, prema dogovoru sa republičkom i školskom interresornom komisijom, moramo da radimo specijalni obrazovni program, različit u odnosu na ostale učenike iz razreda”, ukazuje Jovo Komazec, direktor OŠ „Dušan Jerković“.

Preseljenjem majke iz jednog u drugi kraj varoši, učenik U. M. iz OŠ „Jovan Popović“, gde je završio četiri razreda, došao je kao petak u školu „Dušan Jerković“.

”Već na samom početku po dolasku, javili su se problemi u ponašanju. Dečak ume da reaguje nekontrolisano, kako na času, tako i u hodniku, ili dvorištu škole. Čak smo tražili od majke da bude prisutna u školi, kako bi korigovala njegovo ponašanje.podseća direktor Komazec.

Izvor: novosti.rs