Scanned at 12.11.2015 14-20

Влада РЕпублике србије

Премијер Александар Вучић

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Министар Срђан Вербић

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министарка Кори Удовички

Министарство финансија

министар Душан Вујевић

ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ заједнак третман свих запослених у образовању

Свесни смо чињенице да представници предшколских установа нису потписници Споразума о решавању спорних питања, али захтевамо да не буду заборављени овом приликом, јер су и овом нивоу образовања плате биле замрзнуте 2008.године, јер су и њима плате умањене зарад општег економског интереса, а да су све притиске, тешкоће и нимало популарне, али по свему судећи, неопходне мере Владе Републике Србије, поднели храбро и достојанствено радећи свој посао и одговорно и квалитетно.

У јеку приче о исплати једнократне новчане помоћи и повећања плата запосленима у просвети, не може се отргнути утиску, да су предшколске установе широм Србије и овај пут скрајнуте на маргине дешавања. Ради се о двадесет и три хиљаде запослених у поменутим установама о којима се не прича у јавности, чији се проблеми, који евидентно постоје, остављају „на душу“ локалним самоуправама и Министарству задуженом за локалне самоураве.

Подсећања ради, предшколске установе припадају Министарству просвете, науке и технолошког развоја што је још једна потврда, да се континуирани процес васпитно-образовног рада, са најосетљивијим групама нашег друштва наставља, а плате запослених су у делокругу рада Кори Удовички Министарке државне управе и локалне самоуправе. Зашто је то тако и да ли ће се неке ствари променити остаје да се види.

Остаје, да се у директним разговорима и преговорима оспори овакав однос према овом нивоу образовања уз обезбеђење истог третмана свих запосленх у образовању. Надамо се да ће представници власти како на државном тако и на локалном нивоу показати разумевање за  интерес запослених у предшколским установама.

У Београду, 12.11.2015. године