Svi koji imaju bila kakva saznanja o plaćanju za dobijanje posla u prosveti treba to da jave policiji. Garantujem, neće imati problema

Ivica Dačić, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova, traži od policije da u najkraćem roku, u saradnji sa tužilaštvom, ispita tvrdnje da su radna mesta u školama predmet trgovine i da cena dostiže i do 7.000 evra.

U izjavi za Press, povodom tvrdnji predsednika Foruma beogradskih gimnazija Miodraga Sokića da korupcija cveta u prosveti, Dačić poručuje da traži hitnu istragu o ovim navodima.

Razgovor sa Obradovićem

– Očekujem da policija u saradnji sa Prosvetnom inspekcijom i tužilaštvom proveri ove tvrdnje. One koji poseduju dokaze o trgovini radnim mestima u prosveti, kao i bilo kakvim drugim koruptivnim radnjama, pozivam da dostave sve dokaze i saznanja policiji, a ja im garantujem da zbog toga neće imati nikakve probleme, jer time čine dobru stvar za čitavo društvo – kaže Dačić za naš list.

Forum: Ministre, povucite krivičnu prijavu protiv nas

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputio je juče otvoreno pismo Žarku Obradoviću u kojem traži da Ministarstvo prosvete povuče krivičnu prijavu i da se Obradović izvini za optužbe koje je izneo na račun ovog foruma posle navoda da radno mesto u prosveti košta 7.000 evra.

U pismu se kaže da je prošlo nedelju dana od objavljivanja saopštenja FBG.

– Vi ste tada odmah reagovali, negirajući ove tvrdnje i optužujući FBG da ovim podacima uznemirava javnost. Nakon tih izjava Ministarstvo prosvete je prijavilo FBG kriminalističkoj policiji za širenje neistina – kaže se u saopštenju, i dodaje da je „zahvaljujući upornosti medija Ministarstvo prosvete kasnije ipak priznalo da godinama zna za ovu pojavu i da su njegove inspekcije u proteklih godinu dana primile oko 100 prijava o prodaji radnih mesta u školama“.

On poručuje i da se ovo ne odnosi samo na prosvetu već i na zdravstvo, javnu upravu i bilo koji sektor državne administracije u kojem se građanima traži novac ili usluga za nešto što im po zakonu pripada.

– O ovom problemu razgovaraću sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem kako bismo zajedničkim snagama rešili ovaj problem – navodi premijer i prvi čovek MUP-a.

Prvu priliku za ovaj razgovor Dačić će imati već danas, kada će prisustvovati akciji posvećenoj bezbednosti dece u saobraćaju povodom početka nove školske godine.

– Naša deca zaslužuju da ih uče najbolji učitelji, nastavnici i profesori. Oni koji su bili dobri studenti i koji su znanjem, prosekom ocena, sposobnostima i metodikom koju primenjuju u nastavi zaslužili posao. Zbog toga želim da nova školska godina počne u dobroj atmosferi, a ne u priči da se radna mesta kupuju. To će svakako nadležni organi istražiti i sankcionisati – poručio je Dačić, i podsetio da je bio najbolji student, sa svim desetkama, i da su mu te kvalifikacije bile jedina ulaznica za sve što je postigao.

Predmet već formiran

Kako smo saznali u policiji, već su formirani predmeti kojima bi trebalo da budu istražene tvrdnje o korupciji u prosveti.

– Pozvaćemo na razgovor, u svojstvu prikupljanja potrebnih obaveštenja, sve one koji su javno govorili o korupciji, cenovniku i sličnim malverzacijama, pa ćemo na osnovu tih tvrdnji otići korak dalje. Do sada nismo imali nijedan primer da nam, kao u slučaju zdravstva, prijave da neko traži novac. Tada mi obeležimo novčanice, odemo i pohapsimo. Ovde se radi o drugačijem modelu, za koji je teško naći dokaze da je neki konkurs namešten, ali svakako nećemo odustajati – kažu u policiji.

Danijela Isailović, Beograd