Брисел, 29. април 2013 (МКС ОнЛине): Радни људи се суочавају задобили и често брутални напади на њихова права у свим регионима света. Неједнакост и незапосленост су ударање рекордне нивое, као владе настављају да прате пропалу и деструктивне политике штедње-на-било-цост, и напада на колективно преговарање се наставља. Будућност целу генерацију младих људи је у озбиљној опасности.

Корпоративне похлепе ради неконтролисано, кошта животе хиљада радника, недавно у Бангладешу и Пакистану, као и фабрике спали пропасти. Синдикалци у Колумбији, Гватемали и на другим местима плаћају највећу цену за своју посвећеност социјалној правди, а турски радници суочавају са тешку руку судске репресије за који се боре за своја права.

Обећање трансформације у арапском свету се превареним од стране замену једног облика аутократије од другог. Деценије друштвеног напретка у европским земљама су истребљени од стране ометајуће моћи глобалних финансија, а људи широм Африке и даље трпе под неоколонијалне пљачке и корупције.

Дискриминација жена на радном месту је и даље свеприсутан, а радници мигранти су експлоатисани, злостављани и третирају као робови, чак у неким од најбогатијих земаља света.
Дух солидарности који су инспирисали прва Првог маја маршеве, а претрпела синдиката од тада, остаје јака. То је више него потребна у било ком тренутку у последњих неколико деценија. Наш покрет мора да расте, да подстакне и искористи тај дух да се супротстави лажним обећањем неолиберализма.

Морамо изградити моћ радника.

Радници свуда показују своју отпорност у лице модела глобализације дизајниран да користи богате на рачун сиромашних. Кроз своје синдиката су освајање нове добитке за радне људе. Стотине хиљаде неформалних радника у Индији граде своје синдикате, домаћи радници широм света стичу право на рад по први пут у историји, а синдикати су водећи политички и акције заједнице у развоју, одрживости и социјалне правде у сваком делу света.
Када државе окрену леђа радног народа, синдикати морају организовати. Где шефови компанија јама радник против радника, синдикати морају организовати. Морамо да расте у броју и снази, узимајући инспирацију од оних који данас стоје, и стајали су годинама прошло, постојан против репресије и шкртости неколицине на рачун многих.
Ово може дан 2013, морамо да се посвецујемо трајне визије и прамајке предака највеће демократске власти на планети – моћ радних људи, уједињене и да свет буде боље место.

МКС представља 175 милиона радника у 156 земаља и територија и има 315 филијале националне

Follow us on the web: http://www.ituc-csi.org and http://www.youtube.com/ITUCCSI

For more information, please contact the ITUC Press Department on: +32 2 224 02 04 or +32 476 621 018