rektorat-v4

На седници Универзитета у Београду одлучено је да се пријемни испити за факултет помере за недељу дана, уколико у наредним данима Министарство просвете пошаље званични захтев за то. Тада би се квалификациони испити одржали од 4. до 6. јула.На седници Сената разматрано је о предлогу школарина на факултетима у Београду о којима ће се наредних дана расправљати на Влади Србије.

Александар Толић, председник студентског парламента, обратио се члановима сената Универзитета у Београду и рекао да су поједини факултети неоправдано повисили школарине, а да у томе предњачи Стоматолошки факултет који је у односу на прошлу годину школарину повећао за чак 33,3 одсто.

Његовом излагању успротивио се проф. др Драгослав Стаменковић који је рекао да факултети нису социјалне установе.

Седници Сената присуствовао је и Слободан Јауковић, помоћник министра просвете за високо образовање, који је изнео податак да је у две последње генерације чак 28 одсто студентске популације остало без једног или оба родитеља. – Ова администрација министарства наследила је велики дуг према универзитетима и то чак 800.000 евра – рекао је Јауковић.

На сенату се још расправљало о критеријумима за рангирање студената за упис наредне године, а ректор универзитета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да сви факултети најкасније до 31. маја морају студентима да објаве формуле на основу којих ће бити рангирани. Неке од тачака дневног реда на седници биле су усвајање уписних квота, бирање редовних професора, доделе звања професор емеритус.

Б.Гиговић