Beograd — Poslednja testiranja pokazala da je ljudi sa visokom inteligencijom više nego ikad. Od 677 građana koji su polagali test, 40 odsto ima najviše rezultate.

(Tanjug, arhiva)

Više od 40 odsto svih građana koji su se testirali u ”Mensi” dokazali su da su „genijalci“. Iako praksa kaže da IQ proveravaju uglavnom oni koji već misle da su mnogo pametni, a ostali ovu egzibiciju izbegavaju, prosečni srpski rezultati su, ipak, bolji nego prethodnih godina, pišu Novosti.

Jagodinci su se pokazali kao najpametniji i ostvarili prolaznost od 62,5 odsto. Rumljani su najviše podbacili, pa je test prošlo deset odsto kandidata. Iznad republičkog proseka bili su i stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Požarevca, Šapca, Pančeva i Smederevske Palanke. Ispod proseka bili su Smederevo (15,38), Aranđelovac (18,18), Čačak (25,71), Prokuplje (33,33) i Kruševac (40).

„Osim redovnih testiranja, organizovali smo i ovo, povodom Meseca inteligencije, koji je međunarodna akcija. Obišli smo 15 gradova u Srbiji u kojima se testiralo 677 kandidata. Ispostavilo se da su rezultati ove godine bolji nego prethodnih. Tako je 2010. godine, nakon testova u 14 gradova, trećina kandidata stekla uslov za članstvo u Mensi. Rezultati 2011. godine pokazali su da je prosečna prolaznost bila 39 odsto, a poslednji test je dao za skoro dva odsto bolji uspeh“, kaže za ”Novosti” Jovan Aleksić iz ”Mense”.

Da bi kandidat dobio člansku kartu ove elitne družine potrebno je da ima IQ bar 148 po Katelovoj ili 131 po Vekslerovoj skali.

„Ovako visok koeficijent inteligencije ima tek dva odsto svetske populacije.Taj procenat je isti i u selu i u gradu, i među visokoobrazovanima, kao i kod nepismenih. Nema razlike ni između muškaraca i žena. Na testiranje izađu oni koji su već prilično sigurni u sopstvenu inteligenciju, ali dvocifrena prolaznost ne znači da je to opšte stanje cele nacije“, objašnjava dr Ranko Rajović, saradnik ”Mense”.

Na testiranja se u Srbiji većinom prijavljuje studentska populacija.

Večernje novosti