У две одвојене групе 400 јагодинских студената отпутовало је Беч. Од ове посете корист ће имати и „Јагодинска пивара“ и Фабрика каблова чији се директори налазе у делегацији, рекао Председник скупштине града Драган Марковић Палма.

Група од 220 студената кренула је за Беч аутобусима у недељу 03.марта, док је група од 180 студената, пут аустријске престонице кренула данас са аеродрома „Никола Тесла“.

Dragan-Markovic-Palma.jpg

Председник скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма, који се налази на челу делегације, поручио је политичарима , на конференцији за новинаре на аеродрому „Никола Тесла“, да се не баве само негативним темама које, како је рекао, уништавају Србију.

„Последња негативна тема било је млеко. Да ли се то скреће пажња са нечег другог. Него, хајдемо да радимо нешто што је позитивно и од чега ће грађани Србије имати користи, као што то ради град Јагодина, рекао је Марковић.

Према његовим речима, од те посете Бечу корист неће имати само студенти већ и ‘Јагодинска пивара’ и Фабрика каблова чији се директори налазе у тој делегацији. „Они путују у Беч на пословне разговоре са фабрикама из њихове бранше у циљу економске сарадње“, додао је Марковић.

Како је напоменуо Марковић, жели да доведе инвеститоре у Србију, али и да позове све Србе који раде у дијаспори, да не буди више гастајбартери у Европи, већ да дођу у Србију, донесу капитал и буду послодавци

„Средства за боравак и смештај студената, као и приликом ранијих путовања које организује град Јагодина, обезбедили донатори“, навео је председник јагодинске скупштине.

Марковић је рекао да у Беч иду студенти из Јагодине и студенти из других градова који у Јагодини студирају, а има их око 2000 хиљаде.

„Желимо да се разликујемо од других градова, да студенти који код нас дођу имају јединствене привилегије као што су путовања у иностранство, бесплатне посете Аква парку, Музеју воштаних фигра, ЗОО врту, бесплатан превоз“, навео је Марковић.

Према Марковићевим речима, локална власт се бори за децентрализацију, јер Србија није само њен главни рад, већ и Врање, Лесковац, Бора, Крагујевац, Чачак, Краљево, Јагодина.

„Циљ је да се младим људима омогући да по завршеном школовању остану код куће, а то ће бити могуће само ако им се обезбеди посао“, навео је Марковић.

Марковић је оценио да је важно да је и студенти осете ту привилегију као што је осећају политичари и да они могу да оду и Европу и виде како изгледа.

Планом путовања је предвиђено да студенти посете Универзитет у Бечу, дворац Шенбрун и друге истроријске и културне уставнове те метрополе.

РТС