Још једна шанса за упис на факултетОстало је још месец дана до другог уписног рока за факултете. У Београду остало 520 места. У Нишу има два, а у Новом Саду три пута више слободних места него у Београду. Неки факултети популарни су деценијама, а неки не могу да попуне ни буџетска места.

Они који су остали испод црте у првом уписном року на државним универзитетима имају још месец дана да одлуче који ће факултет да упишу.

На Универзитету у Београду за други уписни круг остало је 520 места. У Нишу има два пута више слободних места, а у Новом Саду три пута више него у Београду.

Неки факултети су популарни деценијама, а неки не могу да попуне ни буџетска места. Младе интересују друштвене и медицинске науке, електротехника. Изненађење је Рударско-геолошки факултет где су после више деценија квоте готово попуњене. Интересовање је велико за нафтни смер.

Ректор Универзитета у Београду проф. Бранко Ковачевић каже да постоји додатна квота од два одсто за студенте који долазе из дијаспоре.

„Они могу да иду на буџет ако освоје довољан број поена, затим сада полажу и странци, односно само страни студенти који могу да буду само самофинансирајући, и имамо, да кажем условно, мањинске групе. То су студенти са хендикепом, ромска популација“, каже Ковачевић.

У Министарству просвете и науке кажу да се при овогодишњем упису води рачуна о тржишту рада.

„Проблем уписне политике је заиста деликатан. Једно су жеље студента, друго могућности факултета, треће амбиције родитеља, четврто захтеви послодаваца, а пето је сагледавање потреба на средњи и дужи рок“, каже државни секретар Министарства просвете и науке проф. Радивоје Митровић.

Септембарски рок је резервисан и за упис мастер студената. Највише буџетских места има на Универзитету у Београду 3.237, а најмање на Универзитету у Новом Пазару 79.

Први пут на Универзитету у Београду спроводи се пилот-пројекат електронског пријављивања за упис на мастер студије. И то на ФОН-у, ЕТФ-у, Машинском, Географском и Математичком факултету.

Примедбе на број буџетских мастер студената имао је Машински факултет, пошто је добио 112 буџетских места мање него што је тражио.

На Новосадском универзитету на буџету на мастер и докторским студијама наћи ће се 2.892 студента, док ће своје школовање плаћати њих 2.638.

РТС