B-92

blic zarko

Beograd/Jagodina — Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će prosvetni radnici koji štrajkuju „biti plaćeni u iznosu koliko su radili“.

Obradović kaže da je vlada od pet zahteva sindikata obrazovanja ispunila četiri i po i pozvao sve prosvetne radnike da prekinu štrajk.

On je precizirao da je Vlada Srbije obezbedila povećanje plate u ovoj godini za sedam odsto za ceo javni sektor i da su ta sredstva obezbeđena u budžetu a da su, zavisno od punjenja budžeta, moguća još dva povećanja, u junu i oktobru, tako da bi na kraju godine plata bila, u odnosu na početak veća za 13,6 odsto.

Od „četiri i po ispunjenih zahteva” prosvetnih sindikata realizovaće se oni koji ne koštaju državu, a mogli su odavno da se ispune, ističe Miodrag Skrobonja, stručni saradnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Dodao je da Stalna konferencija gradova i opština tvrdi da prosvetnim radnicima ne može da isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu zato što za to nema sredstva i ne postoji pravni osnov, jer je isplata nagrada prethodne dve godine bila ukinuta.

Ministar smatra da isplata jubilarnih nagrada i otpremnina za prosvetare, kao i predstojeći razgovori sa sindikatima o promenama u obrazovnom sistemu nisu sporni.

„Tri od četiri sindikata traže veću sumu novca, ali to jednostavno nije moguće, jer ne može se iz istog budžeta nekome povećavati plata, a nekome ne. Kasa je jedna za sve u javnom sektoru. Prihvatili smo zahteve koje se odnose na radnike, koji idu u penziju i na jubilarne nagrade“, istakao je on.

On je govoreći o zahtevu sindikata za razgovore o izmenama i dopunama sistema rekao da bi zvanični razgovori, prema planu ministarstva mogli da počnu 14. marta.

Govoreći o planu nadoknade časova propuštenih tokom potpune obustave rada, Obradović je naveo da je usvojena većina predloga direktora škola.

Časovi izgubljeni zbog potpune obustave rada u školama biće nadoknađeni produženjem školske godine, uvođenjem radnih subota i, izuzetno, sažimanjem gradiva, odlučio je Obradović. Najmanje jedan a najviše 11 radnih dana treba da nadomeste prosvetari i školarci, u zavisnosti od trajanja potpune obustave rada.

„U junu se očekuju mala i velika matura i mora se voditi računa da deca ne izgube gradivo koje može biti jedno od pitanja u testu“, istakao je Obradović.

U ovom planu je, čini se, zanemarena činjenica da protest još traje. U 749 škola deca uče 15 minuta kraće od vršnjaka u 1.045 škola gde časovi traju punih 45 minuta.

Prosvetari: Da li Protokol važi?

Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je od ministara prosvete i finansija da se izjasne da li je Protokol potpisan sa sindikatima važeći za Vladu Srbije.

„Vlada je popustila pred pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda i kao što su juče saopštili ministarka finansija i šef misije MMF-a, od ovih vanrednih povišica, kako stvari stoje, i pored Protokola, neće biti ništa“, navodi se u pismu koje je Vladi Srbije i resornim ministrima uputio generalni sekretar tog Sindikata radnika Srbije Hadži Zdravko Kovač.

„Članovi našeg sindikata neće pristati ni na kakve jednokratne nagrade o kojima govore predstavnici MMF. I u Ministarstvu misle da su završili svaki razgovor s nama o povišici, ali se grdno varaju“, objašnjava Tomislav Živanović, predsednik sindikata Nezavisnost.

On je zatražio od ministra prosvete i ministarke finansija da se izjasne da li je Protokol, zaključen 4. februara i dalje važeći za Vladu Srbije ili će Vlada postupati po onome što su u utorak saopštili šef misije MMF-a i ministarka Diana Dragutinović.

Kovač je istakao da je sinoć ministarka finansija demantovala poslednje izjave ministra prosvete da je „Vlada sa sindikatima potpisala Protokol koji se pokazao kao dobar“ i da je „Vlada Srbije potvrdila svoje garancije za povećanje plata u prosveti“.

Ministri su, kako je naveo, u samo tri dana saopštavali potpuno dijametralne stavove od onih da je Protokol obaveza Vlade do poslednjih, da od toga nema ništa.

„Stoga bi bilo bespredmetno tražiti smenu ministara prosvete i finansija, koji su na ovaj način obmanuli javnost i prosvetare, već ćemo ih samo podsetiti na instituciju ostavke, i to bezuslovne, kao moralnog čina i posledicu za olako izrečene javne reči i nepoštovanje dokumenata potpisanih u ime Vlade Srbije“, istakao je on.