Карта у једном правцу за најбоље

Статистика показује да се 50 одсто ђака не враћа у Србију после школовања у инострантству. Најчешћи разлог одлива мозгова јесу веће плате. Фонд за младе таленте последњих година покушава да ублажи тај проблем.

Сваки други ђак престижне београдске Математичке гимназије који школовање настави у иностранству, не враћа се у Србију.

Најчешћи разлог је зато што стечено знање у иностранству може боље да наплати. Фонд за младе таленте, који последњих година награђује и стипендира најбоље ђаке и студенте, покушава да ублажи тај проблем.

Поставља се питање има ли начина да се спречи даљи одлив младих талената из Србије. Статистика показује да уколико добију прилику да усавршавање наставе у иностранству, од два ђака из клупе, само један се враћа у Србију.

После неколико година проведених у Цириху, где је докторирала, Соња Чукић је одлучила да се врати. Младим талентима преноси љубав према математици.

„Није било занимљиво да предајем тамо. Они нису могли да ураде задатке које сам им ја давала, као нормално средње тешке задатке“, објашњава професорка Математичке гимназије Соња Чукић

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић рекао је да се већ на првом кораку јавља проблем нострификације диплома.

„Ту је и отпор, који постоји и на нашим факултетима, према младим талентима. Проблем је да кад неко долази из иностранства постаје конкуренција за напредовање за неко место доцента или професора, па ни факултети их не прихватају тако радо“, истиче Огњановић.

Фонд за младе таленте стипендирао је више од 8.500 средњошколаца и студената у земљи и иностранству. Кажу, труде се да, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и великим компанијама, помогну најбољима да нађу посао. За државу је такво стипендирање дугорочно исплативо.

„Сви стипендисти Фонда било да добију стипендију за студирање у иностранству или за студирање у Србији потписују уговор. Једна од основних клаузула уговора јесте да они који добију стипендију Фонда по завршетку студија проведу на раду у држави најмање пет година“, каже Милош Радосављевић из Фонда за младе таленте.

Помоћ је засад недовољна за озбиљнију бригу државе о младим талентима. Њима, за разлику од вршњака у иностранству, није проблем да нађу професора који ће их волонтерски подучавати – из ентузијазма и љубави према професији. За почетак, највећи проблем талената из Србије је – наћи новац за авионску карту и отпутовати по злато.

РТС