Izvor: B92 

Djacki-protesti

Kragujevac — Preko 2000 kragujevačkih srednjoškolaca najavilo je da će prisustvovati sutrašnjem okupljanju u znak protesta zbog najave ministarstvo o nadoknadi gradiva.

Okupljanje kragujevačkih srednjoškolaca zakazano je sutra u podne u Velikom parku.

Đaci nekoliko kragujevačkih škola nezadovoljni su činjenicom da će časovi izgubljeni tokom štrajka profesora morati da budu nadoknađeni subotom, kao i mogućnošću da školska godina bude produžena.

Učenici Druge kragujevačke gimnazije kao i gotovu svih drugih srednjih škola u petak su se spontano na odmoru dogovorili da se toga dana ne vraćaju na nastavu, nakon čega su se uputili ka Velikom parku i zakazali novi susret za danas.

Na Fejsbuk stranici događaja nazvanog „Štrajk svih škola u Kragujevcu“ preko 2 200 đaka se prijavilo da će prisustvovati skupu u znak protesta zbog nadoknade časova.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i predstavnici tri reprezentativna sindikata u prosveti potpisali su Sporazum kojim su stvoreni uslovi da se nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji obavlja u punom obimu, ali i da se izgubljeni časovi nadoknade.

„Svi radnici u prosveti, kojima je plata umanjena zbog štrajka, dobiće nadoknadu kada dostave izveštaj o nadoknađenim časovima“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle potpisivanja Sporazuma.

Prema njegovim rečima, to bi trebalo da se desi u najkraćem roku, ali odgovornost za nadoknadu časova je sada na direktorima škola.