Izdavačka kuća koja učestvuje u državnom projektu sada ga kritikuje

Za besplatne udžbenike namenjene svim osnovcima država izdvojila 743 miliona dinara

Izdavačka kuća „Klet” namerila je da se obračuna sa projektom „Besplatni udžbenici” u kojem od početka aktivno učestvuje. Štampanim i video-reklamama poziva prosvetne radnike da preporučuju deci i roditeljima da kupe školske knjige u kojima nije zabranjeno pisati, popunjavati, podvlačiti… umesto onih koje su đaci od resornog ministarstva i Beograda dobili na korišćenje. I jučerašnje zamerke iznete pred novinarima na račun „udžbenika na poklon”, ali i poklona koje je za đake prvake obezbedila prestonica, deo je kampanje „Kleta”.

 

Jedino ovaj izdavač se odvažio da skrene pažnju javnosti kako nije precizno objašnjeno da su besplatni udžbenici u stvari pozajmljeni, da škole nisu mogle u pretprodaji da nabave knjige koje ne spadaju u osnovni komplet i plate ih na rate, da nije tačno da roditelji moraju da uzmu besplatne udžbenike. Zatim, da školske knjige nisu birali učitelji i da ih nisu ni videli pre nego što su stigli, da nije definisano ko i na koji način određuje da li je korišćeni udžbenik neupotrebljiv za sledeću generaciju…

Na pitanje „Politike” da li „Klet” ovom kampanjom u stvari „minira” akciju u kojoj učestvuje od početka i zašto u startu nisu odustali od projekta kada su realizacijom ideje o besplatnim udžbenicima toliko nezadovoljni, odgovor Gordane Knežević-Orlić, direktorke ove izdavačke kuće, glasio je: „Može i tako da se kaže. A nismo odustali zato što imamo 30 zaposlenih i 250 autora. Ne mogu te ljude da ostavim na ulici. Na taj način bismo potpuno izašli iz škole a potrebno je puno vremena da izdanja predstavimo, da učitelji steknu poverenje u nas. Oni koji su odabrali naše knjige morali bi ponovo da biraju i napravili bismo veliki problem, a nebismo mnogo postigli”.

Ako su već odlučili da ostanu u projektu, da budu profesionalci i urade poveren posao najbolje moguće zašto se sada bune?

– Bili smo primorani da učestvujemo u tome to je bila poslovna odluka. Svesni smo da nije popularno ovo što sada govorimo i da ćemo snositi posledice, ali smatramo da treba da reagujemo kada uočimo da nešto nije dobro – kazala je Knežević-Orlić.

Stav izdavačke kuće„Klet” je da je novac odvojen za nabavku udžbenika za svu decu bilo bolje upotrebiti da se obezbede kompleti knjiga socijalno ugroženim đacima. Njihov je i zaključak da su pare potrošene, a siromašniji nisu dobili veliku pomoć, jer moraju da kupuju dodatnu literaturu.

– Roditelj sam jednog prvaka čije dodatne knjige koštaju 2.700 dinara i učenika trećeg razreda za kojeg moram da dokupim knjige u vrednosti 3.980 dinara. Država mu nije poklonila nego dala na upotrebu udžbenike vredne 4.010 dinara, a ja moram da kupim knjige za engleski, francuski, veronauku, svet oko nas… Pa kakva je to demagogija da su deca dobila besplatne udžbenike – pita Ivan Perić, zamenik direktora i glavnog urednika kuće „Klet”.

Besplatni udžbenici nisu poklon deci već vlasništvo škole, podsetila je direktorka „Kleta” i dodala da deca na dar zaista dobijaju samo radne sveske od prvog do trećeg razreda koje mogu da ih zadrže.

– Projekat je ove godine koštao 743 miliona dinara. Akcije slične našoj postoje i u mnogo bogatijim društvima poput Finske, Italije, Francuske, pa se čak i tamo udžbenici vraćaju. Roditeljima, naravno, niko ne brani da svojoj deci kupe udžbenike ukoliko to žele i imaju mogućnosti, ali prosto je neverovatno da neko kaže da je bolje da učenici knjige kupuju, nego da ih na korišćenje dobiju besplatno. Jasno je da je interes pojedinih izdavača da se svake godine štampa i proda što više knjiga – kazao je za „Politiku” Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

On napominje da je ove godine odštampano više od dva miliona knjiga i da se zna da se iduće godine neće štampati toliko.

– To znači manjak u nečijem džepu. To su ogromne pare, samo što se pod firmom „da nam deca imaju kvalitetno obrazovanje” promoviše ustvari nešto što je vrlo konkretan, najčešće materijalni interes određenih pojedinaca iz izdavačkih kuća – kazao je Kostić.

 

Milenija Simić-Miladinović