DANAS kuvari

Konkurs za upis učenika u srednju školu biće objavljen u prvoj nedelji maja, a tada će izaći i informator, u kome se nalaze minimalan i maksimalan broj bodova koji je prethodnih godina bio potreban za upis u sve srednje škole u Srbiji, izjavio je za Danas Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

 

Prema njegovim rečima, od iduće školske godine još pet oglednih obrazovnih profila biće prevedeni u redovan obrazovni sistem. To su kuvar, konobar, poslastičar, poslovni administrator i finansijski administrator. Lazarević navodi i da Ministarstvo priprema tri nova programa u područjima rada ekonomija, pravo i administracija , poljoprivreda i građevina, ali nije precizirao o kojim obrazovnim profilima je reč. Upitan da li će neki profili biti ukinuti, on podseća da „škole menjaju profile u skladu sa lokalnim prilikama tako da se neki profili uvode, a drugi gube“ i da „nema potrebe za ukidanjem, odnosno nekom vrstom administrativne zabrane upisa“.

Prema najavama iz Ministarstva prosvete, tokom ove nedelje trebalo bi da bude utvrđen datum polaganja završnog ispita i kalendar ostalih upisnih aktivnosti. Kako je Danas već pisao, procedura upisa u srednje škole se neće mnogo razlikovati od dosadašnje. Učenici će se upisivati na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda i rezultata završnog ispita, odnosno testiranja iz maternjeg jezika i matematike. Nakon polaganja završnog ispita i objavljivanja konačnih rang lista, đaci će popunjavati liste želja, u koje će moći da navedu najviše 20 obrazovnih profila koje bi voleli da upišu. Rangiranje će biti izvršeno na bazi ukupnog broja osvojenih poena u dva kruga, kao i ranijih godina.

– Prijemni ispit ostaje obavezan za upis u škole koje su ga i do sada sprovodile. Ne očekuje se nikakvo značajnije menjanje procesa prijemnih ispita. Rokovi i postupak biće precizno definisani u konkursu. Može da se desi da rokovi budu donekle pomereni u odnosu na dosadašnje uobičajene termine, zbog nadoknade časova izgubljenih tokom štrajka – napominje Lazarević.