Počinje izgradnja ormarića u osnovnim školama

Lakše školske torbe

Sledeće nedelje počeće ugradnja oko 120.000 školskih ormarića u svim beogradskim osnovnim školama. Taj posao bi trebalo da bude gotov do 1. septembra kada će svi osnovci u Beogradu imati svoje đačke ormariće i još po jedan komplet udžbenika, koji će dobiti na korišćenje od Grada.

– Neke osnovne škole već imaju ormariće za decu od prvog do četvrtog razreda i to se pokazalo kao dobra praksa. Ugradnjom ormarića deca će imati znatno lakše školske torbe, što će im omogućiti zdraviji rast i razvoj. Učenici će u ormarićima moći da ostavljaju opremu i knjige, koje ne moraju da nose kućama, jer će tamo imati drugi komplet knjiga za učenje, kaže članica Gradskog veća Jovana Mehandžić za Danas.

Ona ističe da je Grad pokrenuo ovaj projekat upravo zbog toga što je đačka torba poslednjih godina sve teža i teža, a deformiteti kod dece sve češći.

– Dete koje ide u drugi razred osnovne škole nosi torbu koja je u proseku teška četiri kilograma, a rančevi šestaka su skoro duplo teži. Analize stručnjaka pokazale su da težina đačke torbe ne bi trebalo da prelazi 15 odsto težine deteta, ali realnost jeste da mališani na svojim leđima nose mnogo većI teret. Pored lošeg držanja deteta, teška torba dovodi i do krivljenja kičme i deformiteta stopala, navodi Mehandžićeva.

Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, čak trećina dece školskog uzrasta ima problema sa krivom kičmom, a jedna patina sa lošim telesnim držanjem. Primećen je i porast broja teformiteta stopala kod osnovaca.

DANAS