Traže poskupljenje – Dok novosadska predškolska ustanova svake godine traži poskupljenje uz argument da tamošnji roditelji najmanje plaćaju vrtić, istraživanje Pressa je pokazalo da su ove cene po gradovima u pokrajini prilično ujednačene

 

vrtić

Novosadska Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ već godinu dana traži poskupljenje usluga jer, kako kažu, sa cenom boravka od 2.000 do 3.000 dinara, koliko plaćaju roditelji, „samo prave dugove“. Međutim, istraživanje Pressa pokazalo je da većina roditelja u vojvođanskim mestima plaća vrtić po sličnim cenama, a najveće liste čekanja su u Novom Sadu i Bačkoj Palanci.

U Kikindi ima mesta

Kako smo saznali u Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“ u Kikindi, na području te opštine u narednoj školskoj godini roditelji neće imati problema da upišu svoju decu u vrtiće. Direktor Miloš Pejakov kaže da nema liste čekanja i da će se grupe formirati prvih dana septembra

– Mesta ima za svu decu. Za one iz socijalno ugroženih porodica cene će biti prepolovljene ili uopšte neće plaćati vrtić – kaže Pejakov.

Osim toga, glavni grad Vojvodine svake godine za predškolsku ustanovu izdvaja oko 15 odsto ukupnog budžeta, jer Novi Sad plaća 80 odsto cene boravka za svako dete, tako da ova ustanova za svako dete dobija od grada još oko 12.000 dinara.

Čekaju upis dve godine

Uprkos tome, u toj ustanovi navode da sadašnja cena nije dovoljna da se podmire osnovni troškovi.

Rukovodilac Ekonomsko-finansijske službe Petar Pajčin kaže da novosadski vrtići imaju dugovanja prema dobavljačima.

– Takođe, često se dešava da moramo da angažujemo dodatnu radnu snagu na zameni, koju plaćamo iz našeg džepa. Sadašnja cena boravka dece je iz 2009. godine, a od tada su i energenti i hrana višestruko poskupeli. Zbog toga je neophodno da cena boravka bude korigovana – pravda Pajčin konstantne težnje za poskupljenjem vrtića.

 

Roditelji u Bačkoj Palanci imaju slične probleme kao i u Novom Sadu – duge liste čekanja, a često se na upis deteta u vrtić čeka i po dve godine.

 

b

 

Predškolska ustanova „Mladost“ u tom mestu ima osam vrtića u kojima svake godine boravi oko 750 dece, od jaslica do pripremnog predškolskog uzrasta. Ustanovu dotira država, tako da, osim plata i ostalih troškova, po zakonu boravak u vrtiću ne plaćaju treće i četvrto dete u porodici, deca sa smetnjama u razvoju i druge kategorije koje propisuje zakon, dok lokalna samouprava oslobađa plaćanje boravka i decu samohranih roditelja.

U Zrenjaninu dobri uslovi

 

Problema sa brojem mesta ima i u Zrenjaninu, ali su uslovi, kako saznajemo, prilično dobri.

 

– Lokalna samouprava plaća 60 odsto boravka dece, a postoje i liste čekanja. Roditelji plaćaju priredbe i ekskurzije, a zaposleni u vrtiću su vredni i za svaku pohvalu – kaže za Press Bojan Stanisavljev, čije dete pohađa vrtić „Poletarac“ u Zrenjaninu.

 

Larisa Onodi