Ministarstvo prosvete zabranilo proslave završetka osmoletke u ugostiteljskim objektima, profesori hvale, đaci žale. Deo direktora smatra da je zabrana zakasnila, jer su lokali već zakupljeni

KRAJ osnovne škole mali maturanti ubuduće neće slaviti u kafanama, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. Mesto za maturske žurke biće školska dvorišta, svečane i fiskulturne sale.

Poslednje zvono za okupljanje svršenih osnovaca u lokalima stiglo je iz Ministarstva prosvete, koje je svim osnovnim školama u Srbiji poslalo uputstvo o organizovanju proslava. Njime je propisana obaveza da se sva maturska slavlja priređuju isključivo u školskim objektima.

– Direktorima je uputstvo prosleđeno pre tri dana i očekujemo da ga se pridržavaju sve škole – kaže Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete. – To nije iznenađenje, jer smo ovakav ishod najavljivali još od septembra. Kafane i drugi objekti, u svakom slučaju, nisu primereni za okupljanje dece. Iza ove odluke stoji veliki deo javnosti i roditelja.

SPREMNO PRAVILO I U NOVOM ZAKONU ZABRANU proslavljanja matura u ugostiteljskim objektima predviđa i novi zakon o osnovnim školama, koji čeka na usvajanje. Ovo pravilo, prema predloženim propisima, važiće i za organizovanje dana škole, državnih praznika, Nove godine i drugih proslava.

Odluku države da ukine okupljanje četrnaestogodišnjaka u kafanama i hotelima pozdravio je i Forum beogradskih gimnazija, ali i pripretio prijavama direktorima koji ne raskinu aranžmane sa ugostiteljima.

– Primerenije je i lepše da malu maturu deca proslave tamo gde su provela osam godina – kaže Milka Boškov, direktorka OŠ „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda. – Deca će biti bezbednija, što nam je svima najvažnije, a i proslave će biti jeftinije.

Iako većina roditelja i pedagoga podržava novo rešenje, postoje i oni koji smatraju da bi bilo bolje da je uputstvo doneto ranije.

– Naši osmaci kraj osnovne škole proslaviće u školskom dvorištu – kaže direktorka beogradske osnovne škole „Jovan Miodragović“ Maja Marković. – Uputstvo smo dobili i postupićemo po njemu. Deca su, međutim, razočarana, jer su se pripremila na nešto drugačiji scenario mature.

O mestu maturske žurke đaci različito misle, ali je većina na strani restorana i diskoteka. Njihov najjači argument je da je reč o tradiciji koju ne bi trebalo menjati.

Protiv novog rešenja oglasio se deo direktora škola, ističući da je naređenje o maturi stiglo kasno, jer su već sklopljeni aranžmani sa ugostiteljima. Ove primedbe u Ministarstvu prosvete odbijaju i ističu da se zabrani matura u kafanama protive samo direktori koji sklapaju paktove sa restoranima, kako bi uzimali novac.

Večernje novosti