Ђаци осмог разреда у Србији данас и у уторак полажу малу матуру, обавезан тест којим завршавају основношколско образовање, а у Министарству просвете тврде да су пакети са тестовима под сталним надзором како њихов садржај не би „процурео“ раније у јавност.

Танјуг (Филип Краинчанић)

Министар Жарко Обрадовић сутра ће у директном преносу на РТС-у и Радио Београду извући једну од три комбинације теста, 15 минута пре почетка испита, а кључ (решење) биће постављен на сајту Министарства просвете по заврштку испита, после 12 сати.

Тестове је одштампао „Службени гласник“ и под пратњом полиције допремљени су на предвиђене пунктове, а одатле и у школе.

„Желимо да верујемо да неће бити проблема ни злоупотреба“, рекао је Танјугу помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Неотворени пакети доносе се у понедељак ујутру у просторије у којима ђаци полажу завршни испит и отварају се у присуству ученика, непосредно пред почетак полагања тестова, објаснио је Антонијевић.

Осми разред завршава 70.385 ђака а ове године малу матуру први пут полаже и око 1.200 одраслих полазника програма „Друга шанса“.

Тест из српског одржаће се сутра, од 10 до 12 сати у основним школама, а наредног дана и из математике.

Припадници националних мањина, уместо српског, полажу тест из румунског, русинског, словачког, мађарског, хрватског, бугарског или албанског језика.

Стручњаци саветују осмацима да се уочи испита добро одморе и наспавају, да пре испита доручкују, буду концентрисани и да савладају трему.

Важно је да пажљиво саслушају упутства наставника за уношење шифара и попуњавање теста, а осим што морају доћи раније на испит, ђаци не смеју заборавити да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем, као ни прибор за рад.

Могу да понесу освежење, воду, сок, а они који имају хроничне проблеме, ако су на пример дијабетичари, могу код себе имати ужину, слаткиш.

„Није дозвољено користити мобилне телефоне, дигитроне, белешке“, рекао је Антонијевић и навео да ће све то бити одложено на прописано место пре почетка теста.

Ове године је 75 одсто непознатих задатака, док је 25 процената делимично познатих са измењеним садржајем у односу на збирке. Сваки задатак носи по један бод.

Мада ученици не могу да „падну“ на малој матури, треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, коначни 25. јуна, а упис ученика у првом кругу предвиђен је за 8. и 9. јул.

Други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула.

У средњим школама има скоро 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака. У гимназијама може да се упише 22 одсто ђака, стручним школама 59 одсто, школама трећег степена 16 процена, уметницким два и једногодишњим и двогодишњим школама један проценат.

РТВ