Наредба Министарства просвете да се мала матура обележава само у основним школама наишла је на одобравање великог броја родитеља. Међутим, неки директори се жале „да је упутство стигло касно, јер су аранжмани већ уговорени“.

Обележавање завршетка основне школе више неће моћи да се организује у угоститељским објектима, већ само у школама, што је наишло на одобравање великог броја родитеља, али не и неких директора.

Министарство просвете и науке је пре пар дана проследило директорима обавезујуће упутство у којем стоји да се мала матура више не слави у кафанама, јер то није примерено деци, рекао је помоћник министра просвете Желимир Попов.

То је, како је рекао Попов, подигло буку код неких директора, под изговором да је упутство стигло касно, јер су „аранжмани“ већ уговорени.

„Жалопојке директора да је упутство стигло касно нису основане, јер смо још од септембра тако нешто наговештавали“, рекао је Попов и навео да ту стоје други разлози, односно новац који директори узимају у договору са ресторанима.

Он је навео да се тако из једне школе у Врању правдају да немају хигијенске, просторне ни сигурносне услове да у школи организују малу матуру.

„Како је школа радила ако није имала хигијенске услове“, упитао се Попов и навео да познаје све школе у Врању и да све могу да прославе завршетак школовања у самој згради, а не у хотелу, где траже да се то обележи.

Министарство, како је навео, стоји иза онога што цело друштво тражи и тај потез је наишао на одобравање огромног броја родитеља и целе заједнице.

Он је упитао ко ће бити одговоран ако се нешто деси детету.

„Не само то, чим сте у кафани, то тражи другачију гардеробу. Девојчице од 15 година се кварцују, надограђују нокте и носе штикле од 15 центиметара. То је смешно да се види. То је и скупо“, рекао је Попов.

Како каже, школе су осам година биле добри домаћини својој деци, па ће и за прославу мале матуре. Обавеза обележавања завршног испита у школи предвиђена је и предлогом закона о основном образовању и васпитању, који чека на усвајање.

РТС