Izvor: B92        ucionica-527

Beograd — Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo da je sto škola potpuno obustavilo rad, na 30 minuta skraćeni su časovi u 821 školi, dok ne štrajkuje 871 škola.Ništa od najavljenog kraja štrajka prosvetara. Od potpisivanja protokola sa Ministarstvom, prvog dana radne nedelje nije ostalo ništa osim još većeg haosa u radu škola.

Tako je ponovo svaka škola odlučivala kako će i koliko raditi, pa je često jedini način da saznate koliko će vam dete biti u školi bio da stupite u direktan kontakt sa nastavnikom.

I pored navodno potpisanog sporazuma sa Ministarstvom, treća nedelja štrajka počinje haosom i neizvesnošću da li će i koliko đaci provesti u klupama jer neki profesori čak i u istoj školi drže skraćene, neki časove od 45 minuta, a neki se i ne pojavljuju.

Profesori i đaci snalaze se na razne načine, pa su tako sinoć Beogradom kružile poruke koje razredne starešine šalju đacima kada da dođu u školu.

U osnovnoj školi “Duško Radović” ništa se nije promenilo – časovi su i dalje skarćeni, objašnjava profesor informatike u toj školi Milorad Terzić.

“Plan je skraćen i časovi i dalje 30 minuta”, kaže on i dodaje da to ne ometa nastavnike u predavanjima.

“Pa naravno, nastavnici koji su vredni za 30 minuta apsolutno mogu da ispredaju gradivo predviđeno za 45 minuta”, kaže Terzić.

Različite poruke sindikata

Nastavak mirenja sindikata i ministarstva nije doneo rezultat. Pregovarački sto više nema samo dve strane – i sindikati su se posvađali.

„Zbrka“ sa brojem prosvetnih sindikata u štrajku nastala je u petak, kada je Sindikat prosvetnih radnika u Srbiji najpre prihvatio dogovor s Vladom Srbije o prekidu štrajka, da bi u nedelju medijima najpre bilo saopšteno da se štrajk nastavlja, a potom, uz potpis drugog zvaničnika – da je za normalizaciju nastave.

„Morali smo da donesemo takvu odluku, jer je naše članstvo bilo nezadovoljno postignutim dogovorom“, kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

„Pozivamo članstvo da od ponedeljka nastave štrajk od 30 minuta, a o donošenju odluke o poništenju Protokola odlučiće Republički odbor SRPS u najkraćem vremenskom periodu“, kaže se u saopštenju.

Brajković je naveo da je ta odluka doneta „na osnovu današnjih konsultacija sa predsednicima sindikalnih organizacija škola i članovima sindikata škola koje su nezadovoljne potpisanim Protokolom sa teritorije grada Beograda i drugih članica koje pripadaju ovom Sindikatu“.

 

Međutim, u drugom saopštenju istog sindikata, koje je potpisao generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko M. Kovač, a koje prenosi agencija Tanjug, navedeno je da je na sednici Republičkog odbora SRPS u nedelju jednoglasno doneta odluka o normalizaciji nastave i prekidu štrajka u ponedeljak.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić objašnjava zašto, prema njegovoj oceni, nema napretka u dijalogu.

“Nažalost na ovom mirenju nema nikakvog napretka jer je početak razgovora bilo mirenje između sindikata jer su bili prisutni i predstavnici sindikata koji su stavili potpis na tzv. protokol i oni koji nisu stavili. Pa sam skrenuo pažnju gospodinu miritelju da treba da razgovaramo između Vlade i sindikata”, kaže on.

Predsednik sindikata “Nezavisnost” Tomislav Živanović kaže da su članovi tog sindikata i danas u štrajku.

“Danas sigurno štrajkuju škole članice Granskog sindikata prosvetnih radnika ‘Nezavisnost’ – tu se ništa nije promenilo. Štrajkuju i članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kad saberemo videćemo koliko je to škola”, kaže on.

Ministarstvo prosvete već je sabralo – od 1.804 škole, polovina njih je u nekom vidu štrajka – u stotinu je potpuno obustavljen rad, u 821 su skraćeni časovi, dok normalno rade 872 škole.

Ministar Žarko Obradović apelovao je na direktore i nastavnike škola koji su u štrajku da normalno drže nastavu i omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove. On je rekao i da očekuje da će nastava u školama tokom dana biti normalizovana.

Iako ih ministar sa fotografije u hodniku škole budno posmatra, prosvetari se i dalje ne plaše da će biti kažnjeni, već najavljuju i ulične proteste kojih je već bilo u Novom Sadu, a trebalo bi da kulminiraju u četvrtak u Čačku.

Podsetimo, u nedelju, sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika doneli su odluke da ostanu pri svojim zahtevima i ne prekinu štrajk.

Predstavnici tih sindikata rekli su za B92 da su njihovi zahtevi nepromenjeni, a da ih neće ni menjati, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prethodno, Sindikat radnika u prosveti u petak je, na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, prihvatio Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetara i prekidu štrajka.