logo

После бројних популистичких изјава, неистина, увреда («поштени лопови», «моралне курве», «страни плаћеници», «слуге режима» и слично) као и обмана, сасвим очекивано два синдиката просветних радника (један који себе назива «јединим истинским борцем» и други који ради «како први одлучи») потписали Споразум о мирном решавању спорова и прекинули штрајк. Исти онај Споразум који су заједно са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја писали и усагласили чланови Штрајкачког одбора четири репрезентативна синдиката.

Споразум који је у фебруару сматран срамотним, издајничким, магловитим, а 24.04.2015. године врхунским достигнућем виртуозних активиста.

Након умањења зараде штрајкачима, посвађаних колектива, неутемељених претњи штрајком «до исплаћивања помоћи у висини једне плате» најшира јавност сматра да је образовање доживело пораз.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ не осуђује оне који тврде да је «њихов синдикат добио битку за образовање», али сматра да је манипулацијом чланства и нарушавањем јединства, ослабио синдикални фронт Србије и с тога нам предстоји да извучемо наук за предстојеће борбе.
Као једини чланови (поред СОС-а) Интернационале образовања и Међународне организације рада настављамо активности на организацији обележавања Међународног празника рада у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Истовремено позивамо све запослене и синдикате образовања да активно учествују у реализацији Споразума од 18.02.2015. године.

У Београду, 27.04.2015.г.                                                                ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ
                                                                                                                   ИЗВРШНИ ОДБОР

ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ