Sreda, 9. Mart, 2011.| Autor: KATARINA MARTIĆ,KURIR

teodor

Posle pisanja Kurira o nepravdi koju trpi matematički genije Teodor fon Burg (18), ministar prosvete Žarko Obradović obećao da će mu dodeliti stipendiju i omogućiti studiranje kakvo zaslužuje u našoj zemlji

Učinićemo sve da zadržimo Teodora u Srbiji!

To je za Kurir rekao ministar prosvete dr Žarko Obradović i dodao da će matematičkom geniju Teodoru fon Burgu (18), učeniku trećeg razreda Matematičke gimnazije i Politehničke srednje škole, ovo ministarstvo uskoro dodeliti stipendiju.

– Naravno da ga treba nagraditi i, čim se završi rekonstrukcija Vlade, pozabavićemo se Teodorom i nastavkom njegovog školovanja. Nadam se da će se ipak predomisliti i odlučiti da fakultet upiše u Srbiji – kaže Obradović i dodaje da je juče na vestima čuo da je Kurir objavio članak o ovom mladom geniju. Prema njegovim rečima, uskoro će se formirati komisija koja će utvrditi zbog čega Teodor do sada nije bio nagrađen.

– Teodora i njegov rad cenim pre svega kao čovek, a potom i kao ministar prosvete, a način na koji nas on predstavlja u svetu nešto je što se ne može kupiti novcem. Zato ćemo mu se odužiti, odnosno dati mu ono što mu pripada – kaže ministar.

Međutim, Teodor, koji se nedavno vratio sa još jednom zlatnom medaljom iz Bukurešta, gde je proglašen najboljim među 100 mladih matematičara, ministrovo obećanje prihvata s rezervom.

– Toliko toga su mi mnogi obećavali i ranije, tako da u reči ministra ne mogu da poverujem dok se tako nešto i ne ispuni! Naravno da bih u slučaju dodeljivanja trajne stipendije postojala mogućnost da školovanje nastavim u Srbiji, ali o tome neću razmišljati sve dok mi se ne obrate s konkretnim predlogom – izričit je Teodor, koji se zahvaljuje svima koji su se nakon pisanja Kurira ponudili da mu daju stipendiju.

Teodor: Važniji je povratak!

– Činjenica je da univerziteti u Americi na koje nameravam da konkurišem pružaju bolje obrazovanje u odnosu na ono koje se nudi u Srbiji. Zato mislim da naša država ne treba da brine o tome da li ću otići, već da se pobrine da se vratim! Ne tražim ništa, osim da mi omoguće adekvatno zaposlenje na kojem bih mogao da primenim znanje koje bih stekao u inostranstvu – iskren je Teodor, s kojim je jedan američki univerzitet već kontaktirao s ponudom da školovanje nastavi kod njih.

Jovanović nudi pomoć

Posle teksta koji je pročitao u Kuriru o mladom genijalcu Teodoru fon Burgu, rektor univerziteta „Megatrend“ Mića Jovanović odlučio je da ovom vunderkindu dodeli stipendiju.

– Ovaj mladić ima izuzetan talenat i bila bi nam čast da mu pružimo materijalnu podršku koja bi mu olakšala dalje obrazovanje – rekao je Jovanović i pozvao Burga da se javi ukoliko je zainteresovan.