Медаље за средњошколце из Србије

Средњошколци из Србије освојили осам медаља на Међународном такмичењу из физике и математике у Румунији. Србија заузела треће место – иза Русије и Румуније.

Са Међународног такмичења из физике и математике у Румунији, ученици из Србије вратили су се са осам медаља. У конкуренцији 20 такмичара из 15 земаља Србија се нашла на трећем месту – иза Русије и домаћина Румуније.

Према броју медаља било је шест према два за физичаре. Њихов успех је утолико већи што су први пут учествовали на такмичењу.

Лука Бојовић, који је освојио бронзану медаљу из физике, кроз смех каже да су физичари увек бољи од математичара. „Такмичење ћу памтити по дружењу са екипом, математичарима и водичима који су се побринули за сјајан провод“, каже Лука.

Директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић задовољан је успехом који су ученици остварили у експерименталном делу такмичења упркос недовољној опремљености наших лабораторија.

Матуранти кажу да ће наставити да се баве физиком.

Милан Крстајић, који је на такмичењу у Румунији освојио златну медаљу из физике каже да је његова жеља да студира физику. Пријавио се на Тринити колеџ у Енглеској и сад чека одговор да ли је добио стипендију.

Емил Маид, који је освојио сребрну медаљу из физике, каже да још није одлучио да ли ће уписати Факултет за физику или Електротехнички факултет.

Предаха нема, јер им предстоје контролни из физике, а за викенд ће на градско такмичење, па на олимпијаде у Луксембургу и Данској.

РТС