Међународни дан младих обележило је Министарство омладине и спорта организовањем ревијалног одбојкашког меча на Ади Циганлији, који су одиграли припадници тог министарства и стипендисти Фонда за младе таленте.

Меч је отворила помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња, која је младима честитала њихов дан и пожелела да наставе да промовишу праве вредности како би оне биле препознате у целој Србији и међу свим младима и како би заједно допринели развоју квалитетнијег друштва

Клашња је, у изјави новинарима, рекла да се Међународни дан младих у свету обележава од 2000. године, а у Сррбији од 2007. године од како постоји Министарство омладине и спорта.

Она је навела да треба улагати у младе и вредновати резултате њиховог рада и подсетила да је недавно одржана и универзитетска дебата на којој је учествовало око 600 младих из Европе и света.

Посетиоци Аде су имали прилику да се на штанду Фонда за младе таленте информишу о раду и активностима Фонда, као и о Дану младих.

Поред тог, постављен је и штанд „Еуро 26“, а омладинске картице су уручене стипендистима и победницима Конкурса за младе у Србији за најбољу фотографију, на тему „Шта су за мене људска права“.

Петочлани жири изабрао је три најбоље фотографије и прогласио победнике – Младена Савковића, Јована Гојковића и Владимира Стојичевића, који ће три дана боравити у Словачкој.

У знаку Међународног дана младих око 18 новосадских удружења грађана представило је своје активности младима и уједно је то била прилика да се омладинци укључе у рад тих удружења. Иницијатор је Канцеларија за младе Новог Сада, која је том јавном акцијом желела да укаже на које начине град брине о младима.

Од 124 локалне канцеларије за младе у Србији, 36 ради у Војводини, али ипак постоје градови попут Суботице, Србобрана, Титела и Жабља који још увек немају слуха. Међутим слична ситуација је и у мањим местима у регији.

Међу постављеним штандовима јавне акције у твз “Омладинској улици” нашла су се удружења грађана мање или више позната, али свакако пођеднако значајна, јер се баве проблемима са којима се суочава данашња омладина.

Три приоритетна циља новосадксе канцеларије за младе у наредне 4 године јесу реализација Локалног волонтернсог центра, Инфоцентара и Омладинског клуба, који би помогли младима да обједине информације на једном простору, а допринели би и популаризацији волонтеризма.

Млади су најтеже погођени економском кризом и морају више бити укључени у одлучивање, како би се омогућило да искористе своје могућности за добробит човечанства. Уколико се то не учини, свет ризикује да створи „изгубљену генерацију“ скрханог талента и снова.

То је порука генералног секретара Уједињених нација Бан Ки Муна поводом Светског дана младих. Под слоганом „Успостављање бољег света, партнерство са младима“, Дан младих обележен је широм Србије.

РТВ