Konferencija za stampu sindikata UGS NEZAVISNOST i SSSS uvezi sutrasnje odluke o minimalnoj ceni rada. Novinarima i javnosti su prezentovani parametri i argumenti, u skladu sa novim Zakonom o radu-cl. 112., za povecanje minimalne satnice na 137,9 dinara. Hoce li Vlada postovati Zakon koji je sama, na silu, donela?

 BEOGRAD, 11. septembra (Tanjug) – Minimalna zarada u Srbiji od 115 dinara za sat je ispod granice siromaštva, a trebalo bi da iznosi 137,9 dinara po radnom satu kao što to propisuju nedano usvojene izmene Zakona o radu, ukazali su danas predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.
Ukoliko vlada odluči da ide ispod tog iznosa prekršiće Zakon o radu, rekao je predsenik UGS nezavisnost Branislav Čanak ukazavši da ČLAN 112. tog zakona propisuje formulu prema kojoj se izračunava minimalna zarada i kada se ta formula primeni rezultati je 137,9 dinara.
„Taj iznos ne traže sindikati već propisuje zakon. Ko god da primeni ČLAN 112. Zakona o radu doći će do ovog rezultata. Oni kažu – nema para. Pa neka objave fajront ako nema para“, rekao je Čanak na konfereniciji za novinare podsetivši da je prethodni Zakon o radu promenjen sa obrazloženjem da se ne primenjuje.
Predsednik S S S S Ljubisav Orbović je podsetio da sadašnja minimalna cena rada koja iznosi 115 dinara po radnom satu nije menjana dve ipo godine.
On se zapitao zbog čega se Zakon o radu uopšte menjao ako se sada ne primenjuje.
„Mi smo bili protiv tih izmena, ali zakon je usvojila skupština, on je legalan i mora se primenjivati“, rekao je on.
Prema važećem Zakonu o radu, u ČLANU 112. navedeno je da se za utvrđivanje minimalne cene rada koristi šest parametara – potrošačka korpa, kretanje stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanja potrošačkih cena, kretanje produktivnosti i prosečne zarade u Srbiji, precizirao je generalni sekretar S S S S Zoran Mihajlović.
Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija minimalna potrošačka korpa za jun 2014. iznosila je 34.280 dinara, što je više za 12,4 odsto u odnosu na april 2012. godine kada je minimalna potrošačka korpa iznosila 30.491 dinara, naveo je on. Stopa zaposlenosti takođe beleži povećanje, jer je u aprilu prošle godine iznosila 36,3 odsto a u prvom kvartalu 2014. je bila 38,4 odsto, rekao je Mihajlović. Bruto domaći proizvod u 2013. godini iznosio je 2,5 odsto a u prvom kvartalu ove godine 01, procenat.