Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је данас да би запосленима у том сектору требало повећати плате у октобру и наставити исплату јубиларних награда, али да све зависи од економске ситуације и расположивих средстава.

У интервјуу агенцији Бета Обрадовић је најавио да ће Министарство просвете и науке заједно са Министарством финансија синдикатима запослених у образовању почетком наредне недеље предочити документ у којем ће бити прецизно наведено шта Влада њима може да гарантује.

„Наш став је да плате треба повећати у октобру, да јубиларне награде треба да остану нешто што се исплаћује просветним радницима, али да кроз трансферна средства локалним самоуправа треба апсолутно прецизирати, да је то зато, да не би локалне самоуправе та средства трошиле за неке друге намене“, казао је Обрадовић.

Он је рекао и да сада не може да наведе детаље предлога синдикатима, нити да прецизира конкретне цифре, али да ће од понедељка све бити конкретизовано, што се тиче зарада просветних радника током ове године и пројекције за наредну.

„Министарство просвете и науке није сада у могућности да говори о тим цифрама, јер су нам људи из финансија рекли да се стање буџета стално мења, у односу на економске параметре“, навео је.

Конкретизација преговора од недеље

Министар је најавио да је након јучерашњег разговора са представницима репрезентативних синдиката одлучено да се преговори конкретизују наредне недеље и да се договор потврди потписивањем званичног документа.

Према речима министра још се не зна колико наставника нема пун фонд часова и колики би могао да буде евентуални вишак запослених, пошто ће се из школских управа, све до почетка нове школске године стизати подаци о томе.

„Увек се испостави да је тај број мањи него што се прича и помиње у јавности“, казао је Обрадовић и додао да ће се пре коначног утврђивања вишка запослених, унутар школских управа направити прерасподела расположивог кадра, у складу са потребама.

Број запослених већи за 163 особе

Министар тврди да нису тачни поједини наводи о томе да је број запослених у просвети веома повећан протеклих година.

„Према подацима трезора, који је једини меродаван да да коначне податке о броју запослених, веровали или не, током протекле године број запослених је повећан за 163 особе“, казао је Обрадовић.

Министар је подсетио да би од 2014. године требало да се пређе на систем финансирања по броју ученика, али је поручио и да он као министар није спреман да направи тај корак, уколико се у међувремену не обезбеде средства за социјални програм, којим ће бити збринут могући вишак радника.

РТВ