oZ-ktkqTURBXy83OGIzZGUzMDk5MjcyZmYxZmVkY2VkMTExMzRmMjAzZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Наташа Латковић | Блиц

Министар просвете Младен Шарчевић има чак 11 помоћника, чије су плате углавном веће од 120.000 динара. У његовом кабинету седе још три посебна саветника, један саветник, четири државна секретара и секретар, па се може рећи да он предводи једно мање школско одељење.
Србија је позната по гомилању кадрова у државним органима, али није забележено да је само један министар око себе окупио чак 20 државних функционера.
За почетак Шарчевић имао необично велик број помоћника, а области које покривају су сходно томе разнолике. Помажу му у области предшколског, основног, средњег и високог образовања, у домену науке, технолошког развоја и ученичког стандарда. Има ли, међутим, потребе да министар који се бави образовањем ангажује помоћнике за правне послове, финансије, инвестиције, европске интеграције и инспекцијске послове?
У његовом кабинету су и четири државна секретара која месечно зарађују између 80.000 и 100.000 динара. Да не би остало на томе, министар је ангажовао и посебне саветнике, а послови којима се они баве за јавност су остали непознати. Ни њихова примања нису објављена на сајту Агенције за борбу против корупције.
„Помоћници нису никакви шефови, раде интензивно“
Шарчевић у изјави за „Блиц“ наводи да је његово министарство једно од највећих, као и да је „све што је сада у ингеренцији његовог ресора раније је чинило чак четири министарства“.
– Ппредшколско је било део Министарства за рад, технолошки развој део Министарства привреде. Министарство просвете чинило је само основно и средње образовање и ученички стандард. Ти помоћници нису никакви шефови, већ раде интензивно на сваком послу, као и сам министар. Истовремно, број запослених је са 430 у 2016. години сада смањен на 359, а имамо много нових послова – одговара Шарчевић и додаје да један од помоћника обавља функцију шефа кабинета, па реално има 10 помоћника.
За њим много не каска ни министар финансија Душан Вујовић. Његов кабинет чини чак 10 помоћника министра, чије месечне зараде иду и до 135.000 динара, што значи да поједини примају плате веће и од председничке.
Вујовић је ангажовао и три државна секретара и још једног секретара, а на списку функционера који је објављен на сајту његовог министарства нема саветника. Ипак, познато је да је ангажовао два посебна саветника.
У Министарству трговине, телекомуникација и туризма ситуација је нешто боља. Министар Расима Љајић има осам помоћника, три државна секретара и исто толико саветника.
Вучић предњачи по броју саветника
Сви остали министри имају далеко мање функционера у својим кабинетима, али се неки од њих могу похвалити великим бројем саветника.
Први човек Владе Србије Александар Вучић по том питању нарочито предњачи. Он је ангажовао чак 11 саветника, од којих су троје странци. И даље га саветују Франко Фратини, Алфред Гузенбауер и Јерг Хескенс, а након одласка са функција министра привреде и директора полиција у Вучићев тим су ушли и Драган Гламочић и Милорад Вељовић.
За премијером много не заостаје ни потпредседница Владе и министарка грађевине, на чијем списку је чак 10 саветника, од којих троје имају статус посебних.