Нема разлога за страх због најављене стратегије образовања и примене новог модела финансирања – по ученику, поручује министар Жарко Обрадовић. Нисам задовољан местом које образовање има у нашем друштву, посебно што лепе теме у образовању нису занимљиве широј јавности, рекао Обрадовић.

Zarko-Obradovic.jpg

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић поручио је просветним радницима да немају разлога да страхују од најављене стратегије образовања и примене новог модела финансирања – по ученику.

„Мирно спавајте, зато што неко мора да учи децу, а то сигурно неће бити они који преко новина шаљу поруке да треба учинити то и то, него ћемо то бити ми из образовног система, а ми једини друге разумемо“, рекао је Обрадовић на традиционалним Зимским сусретима учитеља Србије.

Према његовим речима, такозвана капитациона форма – финансирање по ученику, има пуно корективних фактора.

„Ти фактори односе се на демографску ситуацију, географске карактеристике, потребе образовања припадника мањинских заједница, инклузију, финансирање локалне самоуправе“, објаснио је Обрадовић.

Обрадовић је нагласио да стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ представља посебну шансу за образовање и науку, јер ћемо, како је рекао, бити у ситуацији да кроз различите пројекте много тога уведемо у наш образовни систем.

„Да научимо од других из света и, што нам одговара, да применимо“, рекао је министар и поновио да Стратегија образовања у Србији до 2020. године предвиђа да средње образовање постане обавезно.

Тај документ, према речима Обрадовића предвиђа и повећање обухвата деце која улазе у систем образовања, са садашњих 95 одсто на 98 процената.

Према његовим речима, наш систем образовања има недостатке, али никако није тачно да не ваља. „Нисам задовољан местом које образовање има у нашем друштву, посебно што лепе теме у образовању нису занимљиве широј јавности“, истакао је министар.

Обрадовић је навео и податке према којима 97 одсто првака са великом жељом и енергијом улази у систем образовања, али се ентузијазам током школовања смањује и упозорио да треба да дамо одговор зашто је то тако.

„Желим да вас охрабрим да наставите свој посао, јер ви исправљате мањкавости које су деца у породици стекла, ви их учите основама и правите систем вредности, постављате темеље“, напоменуо је Обрадовић.

Традиционалне сусрете учитеља организује Савез учитеља Србије у сарадњи са 10 локалних друштава учитеља. Сваке године, програмом су обухваћене најактуелније стручне теме и похађањем скупа учитељи добију актуелне информације и знања која их професионално оснажују.

РТС