Ученици Математичке гимназије настављају да нижу успехе на такмичењима. Само у протеклих неколико седмица са три престижна међународна такмичења донели су чак 18 медаља. Међу 10 најбољих студената протекле школске године на Кембриџу, двојица су бивши ученици Математичке гимназије.

Само у протеклој недељи српски математичари обрадовали су нас, али не и изненадили новим медаљама. Са Балканске математичке олимпијаде донели су шест медаља, а претходно ученици Математичке гимназије прошле недеље су учествовали на два престижна међународна такмичења на којима су постигли изузетне резултате и донели 12 медаља.

Успеси младих математичара јавност више нас не изненађују, али је очигледно да се међу освајачима награда појављују нека нова имена. 

„Ништа изненађујуће. Претходни победници завршили су средњу школу и сада су студенти, неки у нашој земљи, а неки на светским универзитетима. Такмичења на којима учествују наши ученици нису сама по себи циљ, већ више мотив и подстицај за рад и напредак.

Уједно и нека врста доказа да смо у математици равноправни са неким другим земљама“, каже директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Пре неколико дана освајаче медаља примио је министар просвете и наградио их одмором и књигама. Остаје питање да ли је то довољна подршка и ли је потребно још нешто, пре свега када је реч о припремама за такмичења.

„Ситуација се поправила. Прошлих година постојали су велики проблеми, долазили смо у ситуацију да деца не могу ни да отпутују. У последње време имамо велику помоћ и подршку, с обзиром у каквој се ситуацији земља налази“, каже Огњановић.

Он указује да је помоћ Министарства просвете често недовољна за све оно што је Гимназији, али је ипак важна. Ученици су провели су неко време као на зимским припремама, што је обезбедило Министарство.

„За одлазак на нека такмичења, пре свега регионална, имамо и велику финансијску помоћ неких компанија, каже директор Огњановић.

Нова генерација ученика је сјајна

На сто места у Математичкој гимназији пријавило се 264 кандидата, а правила уписа су ове године промењена.

„Нова генерација је сјајна, а ми ту децу пратимо већ годинама. Сви који су се пријавило одлично су урадили тестове, па можемо да кажемо да је пред нама једна успешна генерација“, каже Огњановић.

И на Математички факултет ове године пријавио се рекордан број студената, што је доказ да се схвата све већи значај математике у савременом свету. Велика је потреба за математичарима и Огњановић каже да је недавно чуо да у Србији не постоји незапослени математичар.

„Сваке годне десетак одсто свршених ученика наше гимназије определи се да студије настави у иностранству, где су врло успешни. И ове године међу десет најуспешнијих студената на Кембриџу су двојица наших ученика. Ипак, морам да истакнем да су и наше студије на светском нивоу, можда чак и боље“, објашњава Огњановић.

„Не можемо се поредити када је реч о докторским студијама, јер немамо најсавременију опрему, а ни нобеловце који раде са тим студентима, али што се тиче редовних студија на највишем смо нивоу“, указује директор Математичке гимназије.

Директор Огњановић је рекао да је афера са полагањем мале матуре суноврат читавог друштва и да че се последице дуго осећати.

„Практично су сви пали малу матуру. Оно што је најтужније је када се сагеледа сам пресек друштва. Рецимо, и родитељи, који су спремни да последњи динар издвоји да би свом детету купио тестове, као да се преварама може доћи до неког успеха у животу. С друге стране, ни организација полагања матуре није била добра. Нису се смели догодити пропусти, који су нанели немерљиву штету“, каже Срђан Огњановић.

РТС