Надокнада пропуштеног или формалност

Надокнада изгубљених часова викендом није популарна међу ђацима, па суботим и више од пола разреда не долази на наставу. Иако се родитељска оправдања најчешће прихватају, из просветне инспекције апелују да родитељи буду одговорнији.

За разлику од ранијих година, када су се суботом надокнађивали часове пропуштени због штрајкова просветара, разлог надокнаде наставе, ове године, су фебруарске елементарне непогоде. Долазак у школу суботом, међутим, међу ученицима није популаран, па се дешава да их викендом више од пола не дође ни не дође на часове

За разлику од ученика, професори су суботом у школи редовни. Ипак, рад са десеткованим одељењима се одражава и на квалитет часа.

„Углавном утврђујемо градиво суботом, мада радимо по наставном плану и програму. Али ако нема довољно ђака у разреду, онда опет ту наставну јединицу морате поновити у току радне недеље“, каже Тања Ђокић из Средње школе за бродарство у Београду.

И одзив основаца могао би да буде бољи, тврде запослени. Школски психолог Миља Кривокућа сматра да сами родитељи не схватају озбиљно надокнаде наставе и долазак у школу суботом.

„Сами родитељи правдају недоласке деце, разлози су углавном везани за породичну организацију, планирање заједничког излета, одлазак код рођака, путовања или дечје тренинге“, наводи Кривокућа.

У инспекцији кажу да школе одлучују о томе шта се прихвата као оправдање. Иако се родитељска оправдања најчешће прихватају, ипак апелују да родитељи буду одговоринији.

„Ако је родитељ оправдао изостанак на начин на који је то прописано, а није неопходно, нити је дете било болесно, нити је била неопходна активност која није могла да се избегне, то није добра услуга детету“, истиче начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.

Многима се, због породичног одмора суботом, чини да је продужетак школске године – боље решење. Стручњаци, ипак, тврде другачије.

„Уколико продужите школску годину и уђете у лето, уђете у термине за неке друге активности које такође захтевају припрему и пажњу, као што су завршни испити, матурски испити. Немате много простора да оно време које је изгубљено надокнеђујете на начин који би био најадекватнији“, сматра Драгица Павловић Бабић из Инситут за психологију.

Стручњаци поручују да је надокнада је само делимична, када је већ нешто је изгубљено. Зато свима у наставном процесу саветују да прекид наставе буде крајња одлука, ако друга решења нису могућа.

РТС