BEC.jpg

Престоницу Аустрије посетило 170 студената из Србије. Путовање организовао град Јагодина. Студенти, предвођени председником Скупштине града Драганом Марковићем, видели и летњу резиденцију хабзбуршких царева-дворац „Шенбрун“, али и најстарији универзитет немачког говорног подручја.

Из тродневне посете Бечу вратило се 170 најбољих студената из српских градова. У аустријску престоницу водио их је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма. Препоручио им је да виде метрополе света, али и да се врате и примене своје знање у Србији, уз напомену да за њих мора да се нађе радно место.

Четири недеље уочи католичког Божића траје празнична атмосфера у Бечу. Житељи престонице на послу или у својим домовима, а на улицама три милиона туриста, међу њима и гости из Србије.

„Каже се, човек је богат, колико путује, тако да је ово велико искуство за све нас“, каже Невена Миловић са Филолошко-уметничког факултета, у Јагодини.

Академци из Јагодине, Ниша и Крагујевца обишли су сале у градском парламенту, у којима се одржавају седнице, пријеми, концерти, балови.

Председник „Јединствене Србије“ Драган Марковић Палма каже када су питању наши студенти, нада се да ће направити један резиме да је наша држава најбоља на свету.

Александар Јовановић са Природно-математичког факултета каже да воли своју земљу, планира да остане у Србији, јер мисли да најбољи треба да остану у својој земљи.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да је Беч град, који одсликава све најквалитетније европске вредности, које су пре свега историја, култура, један цивилизацијски ниво.

Студенти су видели и летњу резиденцију хабзбуршких царева-дворац „Шенбрун“, али и најстарији универзитет немачког говорног подручја, где Срби већ студирају за само 36 евра годишње. После обиласка те институције, студенти имају идеје.

„Мени је занимљив њихов велики амфитеатар, који је дупло већи од нашег, могли бисмо да уложимо у простор у којем слушамо предавања и такође да имамо велику библиотеку, где можемо да нађемо литературу из различитих области“, каже Јелица Милосављевић са Економског факултета у Нишу.

Марија Дикић са Филилошки факултет у Крагујевцу каже да јој се допада начин организације, да је све компјутеризовано и да се брже завршава.

Већ у марту, у истој организацији, у аустријску престоницу стиже нова група најбољих српских студената.

РТС