Časova neće biti samo u 62 škole

Skoro svi đaci u Srbiji će se u ponedeljak vratiti u klupe nakon prinudnog raspusta zbog vremenskih neprilika. Zbog teške situacije u pojedinim opštinama, naročito u planinskim područjima, neće raditi samo 62 škole od ukupno 1.796. Iako je 176 škola imalo problema sa prokišnjavanjem, zbog toga neće raditi samo jedna škola u Požarevcu

Đaci će biti preseljeni u prostorije koje ne prokišnjavaju

– Neće raditi škole u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Ivanjici, Gornjem Milanovcu, Boljevcu, Čačku, i to škole u planinskim delovima koje imaju mali broj đaka – kaže Velimir Tmušić, načelnik Prosvetne inspekcije, i dodaje da će biti upućen apel svim školskim upravama da pojačaju dežurstva kako se neko dete ne bi povredilo na snegu ili ledu. Naglo topljenje snega napravilo je probleme u 54 beogradske škole, ali i pored toga, nastava će početi u ponedeljak. Zbog prokišnjavanja u pojedinim učionicama nastava će biti organizovana u drugim slobodnim prostorijama.

– Zaposleni u školama i vatrogasci uklanjaju sneg i led sa krovova i raščišćavaju dvorišta, dok stručnjaci pregledaju instalacije – kaže Dragica Moro, zamenica sekretara za obrazovanje.

Okruzi u kojima neke škole neće raditi

Raški

Zlatiborski

Moravički

Zaječarski

Nišavski

Toplički

Pirotski

Milena Bićanin, direktorka beogradske OŠ “Drinka Pavlović”, kaže da će sve biti spremno do ponedeljka.

– Nama krov nije ni bio problem, već otvorena terasa. Angažovali smo ljude koji su uklonili ledenice i očistili oluke, a na krov ne mogu da šaljem nekog ko za to nije kvalifikovan – kaže Bićaninova i dodaje da su pozvali vatrogasce, ali da su oni došli tek dva dana kasnije.

Mada su se na spisku škola koje neće raditi od ponedeljka našle i dve smederevske, Dragan Stanić, pomoćnik gradonačelnika Smedereva za obrazovanje, kaže da će i u njima biti nastave.

Neće raditi škole u planinskim krajevima

Od 79 osnovnih i 43 srednje škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okruga, nastava u ponedeljak neće početi u 12 osnovnih škola zbog zavejanih puteva, zaleđenih instalacija i nedostatka ogreva. U ostalim delovima Srbije nema većih problema, tako da će nastava početi u većini škola.

Vatrogasci nisu dužni da čiste krovove

Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, kaže da posao vatrogasaca nije da uklanjaju ledenice i čiste krovove, ali da to čine kako bi pomogli građanima. “Nemoguće je odgovoriti na sve zahteve, a ni mehanizacija nije predviđena za to”, kaže on.

Još ništa od broja 112

Objedinjena služba za hitne intervencije koja bi građanima omogućila da pozivom na 112 dobiju operatera koji bi ih usmerio na policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce najverovatnije neće biti formirana u maju, kako je najavljeno. „Nema naznake da će doći do dogovora o tome kako će se taj centar finansirati i čekamo da Vlada formira radnu grupu koja će odlučiti o tome“, kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

BLIC