Po završetku  prvog dela Kampanje DOSTA, održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Izvršni odbor UGS NEZAVISNOST je doneo odluku da se obrati predsedniku Vlade Republike Srbije, pismom sledećeg sadržaja:

Vlada Republike Srbije

G-din: Ivica Dačić, premijer

Poštovani gospodine Dačiću,

Kao što ste, najverovatnije, iz sredstava javnog informisanja i od svojih saradnika obavešteni, Ujedinjeni granski sindikati ‘’Nezavisnost’’ (UGS NEZAVISNOST)  su, u periodu od 26. do 30. avgusta ove godine, u četiri grada (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac),  na šest punktova (3 u Beogradu, a po 1 u ostalim gradovima), organizovali kampanju pod nazivom ‘’DOSTA’’. 

Cilj kampanje je bio da našim članovima, ali i najširoj javnosti, skrenemo pažnju na krajnje nepovoljan ekonomski i socijalni položaj građana Srbije, na nemogućnost ostvarivanja osnovnog ustavnog prava – prava na rad, kao i na kršenje prava iz rada i po osnovu rada (neisplaćivanje zarada i drugih primanja iz rada, neuplaćivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, stalno pooštravanje uslova za sticanje prava iz PIO i za nezaposlene, kao i smanjenje nivoa tih prava, izmene radnog zakonodavstva na štetu zaposlenih, kršenje sindikalnih prava…. idr.).

Istovremeno, kroz kampanju smo promovisali stavove UGS NEZAVISNOST o ovim pitanjima, te predlog mera i aktivnosti koje UGS NEZAVISNOST  imaju nameru da sprovode, u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, te svojim programskim dokumentima.

Na završetku kampanje usvojen je proglas sa zahtevima koji su upućeni  Narodnoj skupštini Republike Srbije (svim poslaničkim grupama), a ovim putem ih upućujemo i Vama, kao premijeru,  odnosno Vladi Republike Srbije. Tekst  zahteva dostavljamo Vam u prilogu.

Izvršni odbor UGS NEZAVISNOST je, analizirajući tok i rezultate ove akcije, doneo odluku da se Vladi Republike Srbije, uz zahteve proizašle iz kampanje,  upute i zahtevi:

•da što pre, a najkasnije do kraja septembra, kao premijer i predsedavajući SES-a, sazovete sednicu Socijalno-ekonomskog saveta Republike na kojoj će se raspravljati o mestu i aktivnoj ulozi relevantnih socijalnih partnera u ukupnom društvenom i privrednom životu zemlje, kako kroz ravnopravno učešće u radu tripartitnih organa i radnih tela, tako i uvažavanjem pojedinačnih stavova i predloga socijalnih partnera o svim suštinskim, sistemskim pitanjima vezanim za predstojeće reforme i proces priključivanja EU;

•da u što kraćem roku, takođe najkasnije do kraja septembra (pri čemu Vas molimo da nas konsultujete za termin zbog mnogih već ugovorenih obaveza na domaćem i međunarodnom planu), premijer i prvi potpredsednik Vlade prime delegaciju UGS NEZAVISNOST na razgovor o rešavanju dostavljenih zahteva iz kampanje DOSTA, kao i o obezbeđenju adekvatnih uslova za rad ove reprezentativne sindikalne centrale, barem približno istih kao što je obezbeđeno drugom reprezentativnom sindikatu;

•da Vlada na jednu od narednih sednica, na dnevni red stavi inicijativu UGS NEZAVISNOST o donošenju Zakona o sudovima rada koja je, u dva navrata, dostavljena Vladi i svim drugim nadležnim institucijama u Republici (tekst inicijative u prilogu);

•da se na RTS-e, kao javnom servisu, obezbedi ravnopravno učešće svih socijalnih partnera, bez favorizovanja jednih, odnosno diskriminacije drugih, kako kroz redovan program, tako i realizacijom posebnog projekta, koji ćemo vam prezentovati prilikom našeg susreta. Na taj način će se promovisati i u većoj meri ostvarivati istinski socijalni dijalog u Republici.

Molimo Vas, gospodine Dačiću da, kao odgovoran političar i državnik, ozbiljno shvatite naše zahteve i, poštujući našu ustavnu i zakonsku poziciju, i imajući u vidu naša prava i odgovornost kao  reprezentativne sindikalne centrale, odgovorite na njih.

S poštovanjem,

                                     UGS NEZAVISNOST

                                                                            Branislav Čanak, predsednik

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo odgovor.