Tanjug   vlada1-527

Pregovori vlade i sindikata u oblasti obrazovanja o zahtevu za povećanje plata zaposlenih u prosveti nastavljaju se večeras od 19 sati, rekao je Tanjugu generalni sekretar Sindikata u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač.

Pregovori će biti održani u zgradi vlade u Nemanjinoj ulici, a prema Kovačevim rečima, sastanku će prisustvovati premijer Mirko Cvetković, ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović i pregovarački tim sindikata.

Sindikati u oblasti obrazovanja tražili su, predlogom novog protokola, koji je jutros prosleđen vladi, oko 5,1 milijardu dinara za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika, umesto ranijih 7,8 milijardi.

Sindikati traže povećanje zarada u 2011. godini kroz korekciju koeficijanta u dva navrata, od zarade za maj za pet odsto i potom od plate za oktobar za dodatnih pet odsto, za šta bi trebalo izdvojiti oko 3,5 milijardi dinara.

Oni traže da se do kraja februara ove godine isplate zaostale otpremnine zaposlenima koji su otišli u penziju, za šta je potrebno još oko 300 miliona dinara.

Takođe, prema predlogu protokola, sindikati traže i da se jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu isplate najkasnije do 30. juna, a za 2011. godinu do 31. decembra ove godine i za to bi trebalo 1,3 milijardi dinara.