Nastavna jedinica - humanost i etičnost

Primer drugarstva i solidarnosti u OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu

 

Užice – U vreme kada se svakodnevno pitamo odakle toliko nasilja među mladima i nebrige za probleme drugih, a odgovore tražimo u siromašnom i moralno posrnulom društvu, jedan primer solidarnosti i humanosti u Užicu mogao bi da ilustruje činjenicu da nije sve tako crno i da ima još onih koji razmišljaju o problemima drugih.

I ne samo to, nego ih rešavaju, u tišini, dostojanstveno i etično.

U Osnovnoj školi Dušan Jerković, učenici, njihovi roditelji i nastavnici organizovali su se i prikupili novac za lečenje učenika te škole koji boluje od dijabetesa, čiji identitet iz razumljivih razloga Danas neće objaviti. Njegovi roditelji su se odlučili na prinovu, kako bi mu pomogli i obezbedili lečenje matičnim ćelijama. Nedavno su dobili bebu, a time i nadu u izlečenje starijeg deteta, jer su uzorci njihovih DNK u potpunosti podudarni. Međutim, za čuvanje matičnih ćelija bilo je potrebno oko 2.000 evra, ali taj novac roditelji nisu imali.

Za njihov problem saznala je učiteljica tog učenika, pa je pokrenula akciju prikupljanja novca. Učenici, roditelji i nastavnici brzo su reagovali i uspeli da prikupe 161.859 dinara, što je, maltene, bio kompletan potrebni iznos. Usledila je radost roditelja tog deteta i zahvalnost učenicima i nastavnicima.

Učiteljica koja je pokrenula akciju nije želela da se njeno ime pominje u novinama, jer je, kako poručuje, „humanost dece, roditelja i nastavnika važnija od pojedinačne promocije“.

– U akciji je učestvovala cela škola, a pojedinačni iznosi nisu važni. Važno je da su deca iskazala drugarstvo, solidarnost i humanost, ali i način kako da pomognu drugome, a da to nikoga ne povredi – kaže učiteljica koja je inicirala iskazivanje drugarstva i solidarnosti.

– Kada sam saznala da je majka u drugom stanju i da je rešila da rodi kako bi starijem detetu omogućila lečenje matičnim ćelijama, otišla sam kod direktora i predložila da pokrenemo akciju prikupljanja novca. Direktor i Savet roditelja su to prihvatili, a saglasni su bili i roditelji tog učenika, pa je je pokrenuta procedura i usvojene su sve potrebne odluke – objašnjava naša sagovornica.

I ono što je veoma važno, osim iskazane đačke solidarnosti, učenici, njihovi roditelji i nastavnici nisu otkrili identitet deteta kome je pomoć bila potrebna, ali ni njegove porodice. Našli su način da ih zaštite. U školskom obaveštenju o toj akciji, koje je pročitano u svim odeljenjima, umesto učenikovog imena i prezimena i uzrasta, navedeno da je lečenje potrebno „našem drugu“.

Danas